Francijā sodīs par seksu ar prostitūtām

foto: newsradio.com.ua
foto: newsradio.com.ua

Francijas Nacionālā sapulce pieņēma likumu, kuram jāizbeidz prostitūcija, turklāt neuzliekot tai oficiālus aizliegumus.

Cīņai ar prostitūciju Francijā bija vairāki etapi. Pēc tam, kad 1947. gadā slēdza bordeļus, prostitūcija mainīja apmešanās vietu, izgāja ielās un apmetās privātos dzīvokļos. Tai pašā laika tika pieņemts sutenerisma, kā arī seksuālo pakalpojumu tīklu veidošanas aizliegums. Bet, neskatoties uz to, līdz šim brīdim jebkurš Francijas pilsonis vai pilsone, kuri ir sasnieguši pilngadību, var nodarboties ar prostitūciju, ja vien to vēlas. Vienīgais nosacījums ir darbs vienatnē.

Nākamais solis tika pieņemts 2003. gadā, kad valsts prezidents bija Nikolā Sarkozī. Prostitūtām aizliedza rādīties sabiedriskajās vietās, kā arī piedāvāt pakalpojumus garāmgājējiem. Tomēr plašu pielietojumu šis likums neguva.

Šo likumu kritizēja feministes. Viņas uzskatīja, ka likums visu vainu uzveļ sievietēm. Turklāt tam bija drīzāk kosmētisks, nekā audzinošs efekts. Fransuā Olands, pašreizējais Francijas prezidents priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja pārskatīt šo likumu.

Pagājušās nedēļas beigās Nacionālās sapulces deputāti atcēla 2003. gada likumu, kā arī pieņēma jaunu. To aktīvi virzīja feministes un sociālisti, kuru vidū ir arī Sieviešu tiesību ministrs Nadžats Vallo Belkansems un Mo Olivjē, Sociālistiskās partijas deputāts, – ziņo profi-forex.org.

Jaunā likuma būtība: ar soda naudu sodīs nevis prostitūtu, bet viņas klientu. Ja policija konstatēs, ka kāds mēģināja nopirkt seksu, klientam uzliks naudas sodu 1,5 tūkst. eiro apmērā. Aykārtotā gadījumā sods sastādīs līdz 7,5 tūkst. eiro. Tāpat klientu var nosūtīt uz lekciju vai apcietināt.

Valdība palīdzēs prostitūtām

Pastāv informācija par to, ka 90% prostitūtu, kuras strādā Francijā, ir nelegālas migrantes. Likums piedāvā palīdzību tām, kuras grib atbrīvoties no šī aroda. Šim nolūkam no valsts budžeta izdalīs 20 milj. eiro. Ja nelegāli strādājošā ārzemniece piekritīs mainīt peļņas paņēmienu, viņa varēs saņemt uzturēšanās atļauju uz pusgadu, kuru var atjaunot, kā arī varas iestāžu atbalstu.  


Написать комментарий