Pārceltajās darba dienās darba laiks jāsamazina vismaz par vienu stundu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam decembrī tiek pārceltas divas darba dienas - pirmdiena, 23.decembris, pārcelts uz sestdienu, 14.decembri un pirmdiena, bet 30.decembris uz sestdienu, 28.decembri. 

Valsts darba inspekcija atgādina - arī pārceltajās darba dienās jāstrādā vismaz par vienu stundu mazāk.

Darba likuma 135.pantā ir noteikts, ka pirmssvētku dienās darba dienas ilgums jāsaīsina par vienu stundu, ja darba koplīguma, darba līguma vai darba kārtības noteikumos nav noteikts īsāks darba laiks. Decembrī pārceltās darba dienas - 23. un 28.decembris - ir pirmssvētku dienas. Pārceļot šīs darba dienas uz sestdienām - 14. un 28.decembri - darba dienas pārceļas ar visām to tiesībām. Tas nozīmē, ka 14. un 28.decembrī darba dienas ilgums ir jāsamazina vismaz par vienu stundu.

Iepriekš minētā norma ir attiecināma uz normālā darba laika darbiniekiem. Uz tiem darbiniekiem, kas nodarbināti nepilnu darba laiku, neattiecina minēto noteikumu par darba dienas ilguma saīsināšanu.

Darba inspekcija atgādina, ka darbiniekiem, kam noteikts summētais darba laiks, konkrētajās dienās darba laiku par vismaz vienu stundu var nesamazināt, taču viņu decembra mēnešu normālais darba laiks, ņemot vērā pirmssvētku dienas, ir 142 darba stundas. Ja darbiniekiem, kuri strādā summēto darba laiku, decembrī normālais darba laiks mēneša ietvaros pārsniedz 142 stundas, tad pārsniegtās darba stundas uzskatāmas par virsstundu darbu un darba devējam ir pienākums veikt piemaksu 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas likmes.

Nodarbinātajiem, kas izmantos ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu laikā, kuru darba dienas ir pārceltas, piemēram, no 23. līdz 27.decembrim, nav jāstrādā dienā, kas pārcelta uz 14.decembri. Arī tiem, kam piešķirts atvaļinājums, piemēram, no 9. līdz 15.decembrim, 14.decembrī nav jāstrādā, bet darba devējam kā atvaļinājums šajā nedēļā ir jāapmaksā sešas darba dienas.

Atgādinām, ka izmaiņas attiecas uz tiem darbiniekiem, kuri strādā no valsts budžeta finansētajās iestādēs un kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai. Pašvaldības, komersanti un organizācijas, nosakot darba un atpūtas laiku, ir aicinātas ievērot attiecīgo darba dienu pārcelšanu.


Написать комментарий