Ar koncertu, Ziemassvētku tirdziņu un lielās egles iedegšanu Līvānos aizvadīta II Advente

foto: livani.lv
foto: livani.lv

8. decembrī – otrajā Adventes svētdienā Līvānu novada Kultūras centrā un tā apkārtnē lielus un mazus apmeklētājus un tirgotājus pulcējis gadskārtējais Ziemassvētku tirdziņš. 

Īpašu Ziemassvētku noskaņu radīja J.Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu un pedagogu koncerts, kas notika kultūras centrā, bet pasākuma kulminācija bija Lielās novada lielās egles iedegšana, vēsta Līvānu novada portāls.

Ideja par tirdziņa rīkošanu radusies Līvānu novada Uzņēmēju padomes sanāksmē, kad kopā ar pašvaldību meklētas idejas vietējo lielo un mazo uzņēmēju atbalstam. Ziemassvētku tirdziņš Līvānos rīkots jau ceturto gadu un arī šogad pulcējis ap 40 tirgotājus no Līvānu novada un arī citām Latvijas vietām.

Kā jau ierasts, tirdziņā tirgota tika pašu ražotā produkcija un apmeklētāji varēja iegādāties ne vien vietējo zemnieku saimniecību audzēto produkciju ikdienai un svētku galdam, bet arī dažādas mājsaimniecībā noderīgas lietas un īpaši jau  Ziemassvētku dāvanas saviem mīļajiem, jo, kā atzina vairāki tirdziņa apmeklētāji – ikdienā ne tikai pietrūkst laika, lai meklētu ko īpašu, bet arī trūkst informācijas, kur to iegādāties vai arī jādodas gana tālu, kas bieži vien nav iespējams.

Šāda vietējo ražotāju pulcināšana vienuviet par labu atzīta arī no pašu tirgotāju puses, kas atzinīgi novērtē gan tirdziņa ideju kā tādu, gan arī iespēju tirgoties arī iekštelpās. Tas rada patīkamu un atbrīvotu svētku gaisotni un noskaņu, kā arī mudina pircējus ilgāk uzkavēties siltajās un gaišajās telpās, kur virmo gan Ziemassvētku noskaņa, gan svētku smaržas. Tāpat par tirdziņu atzinīgi izteikušies tieši mazie mājražotāji, kam ikdienā pietrūkst iespēju veicināt savu atpazīstamību, bet tirdziņš savējiem – tirgotājiem no Līvānu novada, šo iespēju nodrošina bez maksas, līdz ar ko šogad lielākā daļa tirgotāju bija tieši vietējie, kas liecina par vietējo mazo ražotāju aktivitātes pieaugumu.

Apmeklētāji varēja iegādāties dažnedažādas lietas, ko piedāvāja pašmāju ražotāji – svaigus un žāvētus ābolus un to sulu no vietējām zemnieku saimniecībām, biškopības produkciju - medu, vaska sveces, bišu maizi, ziedputekšņus, koka amatniecības izstrādājumus, dažādus rokdarbus – zeķes, cimdus, šalles, lakatus, segas, tekstilizstrādājumus, mājās ceptu maizi, vīnu, karsto dzērienu, speķi, kā arī nobaudīt īpašus Latgales ēdienus – „kļockas” un karstu uz uguns vārītu zupu, kā arī daudz ko citu. Par tradīciju kļuvušais tirdziņš ir pamanīts arī no vairāku attālāku tirgotāju puses, kas lieliski papildina tirdziņā pieejamās produkcijas sortimentu ar saviem ražojumiem.

Jau otro gadu pēc kārtas tirdziņa laikā norisinājās konkurss starp Līvānu novada tirgotājiem „Esmu pamanīts!”, kur laikā apmeklētājiem bija iespēja balsot par sev tīkamāko un pamanītāko tirgotāju, bet tirgotāji tika aicināti aktīvi uzrunāt pircējus un reklamēt savu produkciju. Kopumā nobalsoja vairāk kā 340 apmeklētāji.

Par uzvarētāju konkursā ar 61 balsi kļuva zemnieku saimniecība „Lojāni”, kas aktīvi tirgojās ar dažādu biškopības produkciju un veselības produktiem no savas saimniecības. Lojānu ģimene bija padomājuši par savu atpazīstamību, tirdzniecības vietā izvietojot labi redzamu reklāmas plakātu par savu saimniecību, kas ticis pamanīts jau pa gabalu un piesaistījis vairumu pircēju.  

Kā balva pamanītākajam tirgotājam tika pasniegta goda zīme – gravēta stikla figūra ar konkursa moto „Esmu pamanīts!”, kā uzsvars uz katra tirgotāja mērķi – tikt pircēju pamanītam un novērtētam. Savukārt no balsotājiem par z/s „Lojāni” tika izlozēts dalībnieks, kas saņēma pārsteiguma balvu no z/s „Lojāni” produkcijas klāsta – Dzidra Mežāka no Līvānu novada.

Paldies arī pārējiem pašmāju tirgotājiem par dalību tirdziņā, par izturību, par dažādo produkcijas klāstu un radīto svētku noskaņu.

Nākamais tirdziņš tiek plānots Līvānu pilsētas svētku laikā jūlijā, savukārt Ziemassvētku tirdziņš jau nākamā gada decembrī, kad atkal piedalīties tiks aicināti gan pašmāju, gan attālāku novadu ražotāji.

Īpašs paldies par tehnisko atbalstu pasākuma laikā un apskaņošanu Līvānu novada Kultūras centra darbiniekiem.


Написать комментарий