Mobilie telefoni ir pastāvīga stresa iemesls

foto: psyportal.net
foto: psyportal.net

Pieņemts uzskatīt, ka tiem cilvēkiem, kuri nešķiras ar savu mobilo telefonu, ir daudz draugu un aktīva sociālā dzīve. 

Tomēr patiesībā cilvēki, kuri neizlaiž no rokām mobilo telefonu, izrādījās nelaimīgāki par tiem, kuri var turēties pretī zvanam vai ziņojuma signālam.

Zinātnieki aptaujāja vairāk nekā 500 studentus, lai novērotu, kā viņi izmanto telefonus ikdienas dzīvē un novērtētu, kā tie ietekmē viņu dzīvi. Zinātnieki konstatēja, ka ne vienmēr telefons dod cilvēkiem sakaru sajūtu ar draugiem, bet tieši otrādi, attīsta satraukuma sajūtu, jo daudzi domā, ka pastāvīgi jātur ierīce rokās.

Pētnieki noskaidroja, ka lietotājiem bija paaugstināts satraukums tādēļ, ka viņiem bija jātur rokās telefons. Citiem tika konstatēta problēma ar atslēgšanos no tādiem sociālajiem tīkliem kā Facebook.

Jākoba Barkli, Arina Karpinska un Endrjū Lepa pētījums krasi kontrastē ar iepriekšējā pētījuma rezultātiem, kurš parādīja, ka mobilie telefoni uzlabo sociālo sadarbību un palīdz izvairīties no izolācijas sajūtas.

Kā noskaidroja Kentas universitātes zinātnieki, pastāvīga mobilā telefona lietošana ir saistīta ar lielu stresu. Viens no studentiem, kurš piedalījās pētījumā, teica: „Sociālo tīklu dēļ es dažkārt jūtos piesiets pie sava telefona. Tas piespiež man just, ka manā dzīvē ir papildsaistības”.

Cits pasūdzējās, ka mobilais telefons neatstāj viņam personīgo telpu, viņam pastāvīgi jābūt sazvanāmam, lai draugi un tuvinieki varētu ar viņu kontaktēties jebkurā laikā. 

Zinātnieki izmantoja satraukuma sajūtas mērīšanas klīnisko formulu un katra studenta apmierinātības līmeni ar savu dzīvi. Pētnieks Endrjū Leps teica: „Dažiem mūsu aptaujātajiem studentiem vienkārši neatlika laika, lai pabūtu vienatnē ar sevi. Manuprāt, psihiskā veselība pieprasa vismaz nedaudz personīgā laika, lai tiktu vaļā no ikdienas stresa situācijām”.

Pētījumā piedalījās 18 līdz 22 gadus veci jaunieši. Zinātnieku komanda ieguva pieeju viņu eksāmenu rezultātiem, kuri ASV ir pazīstami kā vidējā balle. Daži no aptaujātajiem studentiem paziņoja, ka sūta pastāvīgi īsziņas no rīta līdz naktij, kas pats par sevi var radīt stresu.

Kā atzīmē Mail Online, šī pētījuma aktualitāti nosaka tas, ka viedtālruņu popularitāte pēdējos gados noveda pie tā, ka mobilo telefonu lieto 94% pieaugušo.   


Написать комментарий