Projekts, kura mērķis ir romu bērnu integrācija, radīja Daugavpils mēram daudz jautājumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils domes deputātu apstiprināšanai ir nodots lēmuma projekts par Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes piedalīšanos Eiropas projektā „Integrācijas inkubators romu bērnu un jauniešu atbalstam”.

Jautājuma izskatīšanas laikā Izglītības un kultūras komitejas un Finanšu komitejas sēdē Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes projektu eksperte Evelīna Balode pastāstīja, ka projekta pieteicējs ir Jēkabpils sabiedriskā organizācija „Izglītības iniciatīvu centrs”, kura plāno noslēgt līgumus par sadarbību projekta realizācijā ar četrām pašvaldībām – Daugavpili, Valmieru, Talsiem un Jelgavu.

Ja Daugavpils pašvaldības deputāti atbalstīs piedalīšanās projektā ideju, tad no pašvaldības būs nepieciešams līdzfinansējums 1000 latu apmērā, savukārt pašvaldība projekta realizācijas rezultātā saņems 12 tūkst. latu, kuri tiks novirzīti pedagogu apmācībai ar progresīvām metodēm, kuras apmāca darbam ar nacionālajām minoritātēm un nometņu organizāciju bērniem. Tāpat projekta gaitā tiks izveidots Resursu centrs, notiks semināri, tiks laisti klajā dažādi drukāti materiāli, un tiks izveidots interneta portāls, skolās strādās mediatori, kuri veicinās čigānu tautības bērnu integrāciju sabiedrībā.

Projekts paredz sadarbību ar vietējo Romu kultūras biedrību. Bērnu nometnēs varēs pabūt vismaz 25 Daugavpils bērni, bet citos pasākumos piedalīsies lielāks cilvēku skaits. Auditorija, kura ir iesaistīta projektā, pilsētas skolās un bērnudārzos jau ir noteikta, atzīmēja Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes speciāliste.

Apspriešanas laikā pietiekami daudz jautājumu radās Daugavpils mēram Jānim Lāčplēsim, kurš paziņoja, ka Latvijas Romu biedrības priekšsēdētājs ļoti kritiski izteicās par projektu, jo uzskata, ka nauda līdz čigāniem nenonāks.

Mēram paskaidroja, ka tādēļ pašvaldība piedalās projektā kā partneris un kontrolēs, lai nauda tiktu iztērēta deklarētajiem mērķiem. Deputāts Aivars Broks sēdes gaitā piedāvāja projekta realizācijas un nometņu organizēšanas ietvaros ieplānot bērnu vizīti uz domi, lai mērs pārliecinātos, ka projekts nav fiktīvs.

Pēc diskusijām lēmuma projektu nodeva apstiprināšanai domes deputātu 12. decembra sēdē.


Написать комментарий