59% portāla Gorod.lv aptaujāto neatbalsta obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas ieceri

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāla Gorod.lv veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 59% aptaujāto neatbalsta obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas ieceri.

Atgādināsim, ka, neskatoties uz Pašvaldību savienības, Finanšu ministrijas un citu institūciju iebildumiem, Ministru kabinets novembrī atbalstīja Veselības ministrijas ierosināto obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas ieceri. Jauna sistēma varētu stāties spēkā 2014.gada vidū.

Jāatzīmē, ka reformas rezultātā Latvijas iedzīvotāju nodokļu slogs nepieaugs: obligātās veselības apdrošināšanas iemaksas tiks iekasētas no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iemaksām. Iedzīvotāji iegūs tiesības uz valsts apmaksātu veselības aprūpi, ja ne mazāk kā 11 kalendāros mēnešus būs veiktas IIN iemaksas. Ir paredzētas divu veidu valsts veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas – regulāras reizi mēnesī 28 eiro apmērā vai vienreizējais brīvprātīgo maksājums, kas atbilst trīskāršam minimālās darba algas apmēram.

Mūsu portāla veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka gandrīz ceturtdaļai respondentu (24%) par gaidāmo reformu nekas nav zināms, vēl 2% šis jautājums neinteresē. Katrs desmitais aptaujātais (5%) bija par šo reformu vai drīzāk atbalsta obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas ieceri (6%).

59% respondentu, kuri neatbalsta šo ieceri, vidū 40% pret šo ieceri attiecas ļoti negatīvi. 


Написать комментарий