“RH3 Fonds” aicina sporta sabiedrību iesaistīties kustībā cīņā pret vēzi

foto: "RH3 Fonda" /facebook.com
foto: "RH3 Fonda" /facebook.com

Futbolists Raivis Hščanovičs ir izveidojis labdarības organizāciju "RH3 Fonds" un aicina iesaistīties tā kustībā ikvienu sporta sabiedrības locekli, lai palīdzētu bērniem – vēža slimniekiem.

Sarunā ar Sportacentrs.com "RH3 Fonda" dibinātājs Hščanovičs pastāstīja par labdarības fonda iecerēm, tostarp pazīstamu Latvijas un citvalstu sportistu ekipējuma izsoli.

"Ideja izveidot "RH3 Fondu", lai palīdzētu bērniem, kas saskārušies ar onkoloģiskajām saslimšanām jeb vēža sekām, radās šovasar. Redzot, ka draugi un paziņas staigā ar [amerikāņu riteņbraucēja Lensa Ārmstronga dibinātā fonda] "Livestrong" aprocēm un krekliem, nodomāju – tas ir ļoti labi, taču – kāpēc mēs ziedojam vēža slimniekiem Amerikā, nevis Latvijā? Man pašam septiņu gadu vecumā atklāja vēzi diezgan vēlā stadijā. Pēc nieres izņemšanas apstarošanas kursa un ķīmiskās terapijas iziešanas es izārstējos un spēju izveidot profesionāla sportista karjeru. Tāpēc aizdomājos, ko es varētu darīt lietas labā... Vēzis ir sērga, kas var jebkurā dienā pārsteigt cilvēku pilnīgi nesagatavotu," par labdarības fonda pirmsākumiem stāsta "RH3 Fonda" dibinātājs, bijušais Latvijas U-21 izlases kapteinis Raivis Hščanovičs (26), kurš karjeras laikā spēlējis arī Ziemeļamerikā, Toronto futbola klubā.

Arī tāpēc, lai šogad sekmīgi norisinātos visi labdarības fonda sagatavošanas darbi un cilvēku informēšana un jau nākamgad "RH3 Fonds" aktīvi varētu īstenot dažādas ieceres, Raivis futbolista karjerā ielicis komatu. RH3 fonda iecere ir kļūt par vietu, kur pēc palīdzības grieztos bērni – vēža slimnieki līdz 18 gadu vecumam un viņu ģimenes, kam pietrūkst valsts atbalsts.

"Cilvēki, kas ar to nav saskārušies, vēža slimības problēmu bieži nemaz īsti neizprot. Lai arī cik grūti un smagi dažreiz liktos, ir jāatrod sevī spēki, ticība, un jānostāda mērķis. Vēlos izveidot kustību, kurā mēs visi kopā sniegtu atbalstu. Tā kā pats esmu sportists, vispirms uzrunāju sporta sabiedrību. Sportisti bieži ir paraugi un elki citiem. Gribu, lai bērni viņus satiek un savienojas divas sabiedrības daļas. Tiem, kas guļ palātā, šķiet, ka līdz slaveniem basketbolistiem, futbolistiem vai hokejistiem ir tik tālu kā līdz mēnesim. Taču vēža slimniekiem jābūt stimulam un mērķim. Es zinu, ka tajā brīdī mērķi sabrūk, jo sliktās domas pārņem arvien vairāk. "RH3 Fondam" jābūt kā starpniekam starp sabiedrību un vēzi, šai kustībai jāpalīdz neļaut saslimušajiem bērniem novirzīties no mērķa," stāsta Hšcanovičs, piebilstot, ka viņš pēc slimības uzveikšanas piepildīja sapni profesionāli sportot, kas ir kā vēstījums slimniekiem, ka viss ir iespējams, ja ir mērķis un gribēšana. "Palīdzība nav iecerēta tikai finansiāli. Ja jebkura fonda akcija – piemēram, sportista vai komandas apmeklējums slimnīcā vai bērna sporta pasākuma apmeklējums – liks viņiem smaidīt arvien vairāk, tas būs sasniegums."

Tapšanas stadijā šobrīd ir "RH3 Fonda" mājaslapa, kurā plānots īstenot vienu no projekta galvenajām sastāvdaļām – sabiedrībā atpazīstamu sportistu ekipējuma izsole. Katra priekšmeta sākumcena būs Ls 3, bet izsole ilgs vienu nedēļu kopš pirmās likmes brīža. Iegūtie līdzekļi tiks izmantoti, lai palīdzētu ar vēzi sasirgušajiem bērniem.

"Es aicinu Latvijas sportistus pievienoties akcijā, kur katrs nodotu fondam vienu savu sporta priekšmetu – inventāru, ar ko sportists profesionāli sporto un kas viņiem pašiem neizmaksā neko. Sākot ar krekliem un bumbām, bučiem un nūjām, beidzot ar jebkādu citu inventāru. Lūgšu viņus iedot un parakstīt vienu sava inventāra sastāvdaļu, kā arī nobildēties ar to, lai "RH3 Fonds" to varētu izsolīt un jebkurš fans – iegūt savā īpašumā. Pa mazumiņam mēs kopā savāksim ļoti daudz, lai palīdzētu tiem, kam palīdzība ir nepieciešama," piebilst Hščanovičs.

Hščanovičs apstiprina, ka "RH3 Fonda" aicinājumam atsaukušies praktiski visi līdz šim uzrunātie sportisti. Pagaidām tie pārsvarā ir futbolisti, kurus Raivis, pats būdams futbolists, uzrunājis vispirms. Jau tagad parakstītus spēļu kreklus ziedojuši, piemēram, Aleksandrs Koliņko, Vitālijs Astafjevs, Artis Lazdiņš, Germans Māliņš, Vitālijs Maksimenko, Māris Verpakovskis, kurš ziedojis arī futbola apavu pāri no 100. spēles Latvijas izlasē. Spēļu bučusziedojuši arī Vladimirs Kamešs un Artūrs Zjuzins, cimdus – Andris Vaņins, Artūrs Vaičulis utt. Lai gan pārsvarā plānots uzrunāt Latvijas sportistus, jau tagad fonda rīcībā ir arī, piemēram, amerikāņu vieglatlētikas leģendas Bernarda Lagata, krievu hokejista Pjotra Ščastļivija, spāņu futbolista Mistas un citu zināmu ārzemju sportistu ziedoti krekli, kas ikvienam būs pieejami izsolē "RH3 Fonda" mājas lapā. Kamēr tā vēl ir tapšanas stadijā, par fonda aktualitātēm un iegūtajiem sportistu ekipējuma priekšmetiem jebkurš var uzzināt "RH3 Fonda" Facebook lapā.


Написать комментарий