Bijušais vicemērs: DRS problēmas ir bijušas vienmēr

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, šonedēļ notikušās Daugavpils pilsētas domes Sociālo jautājumu komitejas sēdes gaitā deputātiem bija radušies jautājumi par apstiprināšanai iesniegto Daugavpils reģionālās slimnīcas (DRS) darbības un attīstības stratēģiju 2014.-2016.gadam.

It īpaši kritisks bija deputāts Reinis Joksts, kurš norādīja uz neprecizitātēm un trūkumiem šajā koncepcijā.

Portāls Gorod.lv griezās pie Vitālija Azareviča, kurš savulaik bija veselības aprūpes jomas kurators, ar jautājumu, vai problēmas DRS radās visai sen vai tikai pēdējā laikā.

Pēc bijušā vicemēra vārdiem, DRS problēmas esot bijušas vienmēr, par tām vairākas reizes ziņoja toreizējais slimnīcas vadītājs Aivars Zdanovskis.

„Diemžēl pašvaldība nevar atrisināt visas problēmas, tā var iedalīt līdzfinansējumu, piemēram, apmaksāt Daugavpils pensionāru atrašanos slimnīcā pirmo triju dienu laikā, ietekmēt DRS vadītāja iecelšanu, apstiprināt iestādes attīstības stratēģiju.

Valstī šajā nozarē pastāv dubulto standartu sistēma, tādēļ rezultātu nav. Veselības ministrija finansē DRS, izmaksā ārstu darba algas, iegādājas aprīkojumu, veic saimniecisko darbību, bet pilsētas pašvaldība ir tikai kurators. Slimnīcas vadību ieceļ triju pašvaldību līdzdibinātāji, mūsu pašvaldība piedalās slimnīcas attīstības jautājumu lemšanā.

Lai slimnīca strādātu efektīvi, visam jābūt vienās rokās: par slimnīcu jāatbild vai nu pašvaldībai, vai Veselības ministrijai. Pašreizējās Domes deputāti piekritīs, ka pilsētas budžets nevar pilnībā finansēt kādu medicīnisko iestādi.

Taču katrs no deputātiem un slimnīcas vadības var mainīt esošo situāciju, un tas noteikti jāizdara, jo tiek saņemtas sūdzības. Nedrīkst pieļaut, lai tas kļūtu par lielu un neatrisināmu problēmu, daudz ir atkarīgs no DRS administrācijas efektīva darba.

No sava vārda vēlos pateikties bijušajam slimnīcas vadītājam A.Zdanovskim par paveikto darbu, jo uzskatu, ka viņš izdarīja daudz, tika īstenoti projekti, iegādāts jauns aprīkojums. Iespējams, ne viss izdevās, bet izdarīts tika daudz.

Nav noslēpums, ka minētās iestādes attīstības stratēģiju līdz ar pašvaldību nosaka tas, ka iedala pamatfinansējumu. Bez līdzekļiem neko nevar izdarīt. Speciālistu un kvalificētu kadru piesaistīšana arī ir saistīta ar finansēm, šo jautājumu pašvaldība nevar atrisināt pašas spēkiem, bet var palīdzēt. Iepriekšējais Daugavpils pilsētas domes sasaukums mēģināja piesaistīt slimnīcā jaunus ārstus, kuriem tiktu piešķirti dzīvokļi. Manuprāt, jaunajā stratēģijā šis jautājums arī tiks minēts. Mēs nespēsim piesaistīt jaunus ārstus, ja viņiem netiks radīti nepieciešamie apstākļi.

Problēmas ir jebkurā tautsaimniecības jomā. DRS problēmas neradās šodien, tās uzkrājās ilgā laikā. Nezinu, vai pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis savulaik bija informēts par situāciju slimnīcā, bez šaubām viņam ir zināms, kas notiek pilsētā”, paskaidroja V.Azarevičs.


Написать комментарий