Ukrainas prezidents: valdība netiks atstādināta;opozīcija piedalīsies sarunās

foto: lenta-ua.net
foto: lenta-ua.net

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs paziņojis, ka Ukrainas parlaments uz opozīcijas izvirzīto jautājumu par valdības atkāpšanos,vēsta Ukrainas mediji.

Ministru kabineta atlaišana ir iespējama tikai ar parlamenta balsojumu un tikai tad seko prezidenta darbība. Balsojums ir noticis un tas ir zināms," norāda prezidents Janukovičs.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlaments 3. decembra balsojumā nespēja pieņemt lēmumu par premjerministra Azarova vadītās valdības atlaišanu, jo par opozīcijas iesniegto ierosinājumu no  nepieciešamajām 225 deputātu balsīm, par nobalsoja tikai 186 deputāti.

 Savukārt  opozīcijas protestētāji piektdien balsošanā Kijevas Neatkarības laukumā nolēmuši deleģēt savus līderus apaļā galda sarunām ar prezidentu Viktoru Janukoviču.

Šāda balsošana sarīkota pēc politologa Igora Ždanova iniciatīvas, un lēmums pieņemts vienbalsīgi.

Vēl neilgi pirms tam tika ziņots, ka opozīcija joprojām negrasās sēsties pie sarunu galda, iekams Janukovičs nebūs atlaidis valdību un saucis pie atbildības miliciju, kas vērsās pret demonstrantiem.

Kā izdevumam "Segodnya" pastāstījuši opozīcijas avoti, piektdienas mītiņā runātāji uzsvēruši, ka Janukovičam jānodod vēstījums - "spēka scenārijs" pret Ukrainas eirointegrācijas aizstāvju kustību nav pieļaujams.

Bijušā Ukrainas prezidenta Leonīda Kravčuka rīkotajās sarunās piedalās Ukrainas vadības pārstāvji, tostarp pats prezidents Janukovičs, kā arī politisko partiju, arodorganizāciju, studentu kustību pārstāvji, eksperti, radošā un zinātniskā inteliģence.

Analītiķi spriež - šobrīd šķiet, ka Janukovičs cenšas iegūt laiku, jo ceturtdien uz Briseli devusies delegācija, bet tajā pašā laikā pats Janukovičs gatavojas otrdien gaidāmajām sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā jau vēstīts, Putins ceturtdien paziņoja, ka Ukraina joprojām ir aicināta pievienoties Muitas savienībai, taču Maskava neko neuzspiež Kijevai.

Pirmās apaļā galda sarunas Ukrainā notika 10.decembrī. Tajās piedalījās Augstākās radas deputāti un politiķi, garīdzniecības un mediju pārstāvji, studentu kustības un protestētāju kustības aktīvisti, bet ne opozīcijas līderi.


Написать комментарий