Krievu dziedātāju Gazmanovu par Baltijas «iekļaušanu» Krievijas sastāvā prasa neielaist Lietuvā

foto: RIA Novosti/Scanpix
foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuvas Seima deputāts, bijušais ārlietu ministrs Audroņus Ažubalis aicinājis neļaut iebraukt valstī Krievijas dziedātājam Oļegam Gazmanovam, kas šokējis Lietuvas sabiedrību ar dziesmu, kurā viņš Baltiju piemin kā "savas valsts" sastāvdaļu.

Tikko aizvadītajās Krievijas Federācijas Konstitūcijas divdesmitgades svinībās Kremlī Gazmanovs savā dziesmā "Ražots Padomju Savienībā" aizrautīgi slavinājis padomju impēriju. "Ukraina un Krima, Baltkrievija un Moldova - tā ir mana valsts. Sahalīna, Kamčatka, Urālu kalni - tā ir mana valsts, Krasnodaras novads, Sibīrija un Pievolga, Kazahstāna un Kaukāzs un Baltija arī," - šādi "savas valsts" ģeogrāfiju Gazmanovs izklāsta dziesmā, kuras piedziedājumā skan vārdi "Esmu dzimis Padomju Savienībā, ražots es esmu PSRS".

Kā uzskata Ažubalis, kas ir arī konservatīvo ēnu kabineta ārlietu ministrs, tiklab Lietuvas Ārlietu ministrijai, kā Kultūras ministrijai un Iekšlietu ministrijas Migrācijas departamentam būtu jāgādā, lai šādiem dziedātājiem nebūtu iespējas ierasties Lietuvā un savās dziesmās legalizēt Kremļa propagandu.

"Savukārt Lietuvas pilsoņus es aicinu saglabāt pašcieņu un ignorēt šādus propagandas pasākumus," viņš norādījis.

Saskaņā ar internetā atrodamo informāciju 29.decembrī Gazmanovam paredzēts koncerts Viļņas "Siemens" arēnā.

Pēc deputāta teiktā, šī dziesma ir tikai vēl viena raksturīga pret Krievijas kaimiņvalstu neatkarību vērstās konsekventās propagandas izpausme, kas nevarētu pārsteigt tos, kuri interesējas par Kremļa informācijas politiku - drīzāk jau brīnīties vajadzētu par to, ka Lietuva līdz pat šim laikam pati uzņem šādus darboņus, lai viņi par naudu uzdziedātu par "skaisto Baltijas pagātni PSRS sastāvā".

"Lietuva nedrīkstētu pieļaut, lai to pārvērš par likumīgu informatīvās propagandas lauku," piebildis Ažubalis.

Šoku par Gazmanova dziesmas tekstu nav slēpis arī Eiropas Savienības vēstnieks Maskavā Vīgauds Ušacks, kas pats piedalījies šai pasākumā. Pēc viņa teiktā, tas pārsteidzis arī viņa kolēģus diplomātus.


Написать комментарий