Jaunais premjerministra amata kandidāts – Andrejs Pildegovičs

foto: Saeimas kanceleja
foto: Saeimas kanceleja

Pašlaik par reālāko nākamās valdības vadītāja amata kandidātu tiek uzskatīts Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

tbalstīt viņa kandidatūru varētu gan Valsts prezidents, gan Saeimas partijas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Pildegovičs bijis Prezidenta kancelejas vadītājs laikā, kad amatu ieņēma Vaira Vīķe-Freiberga. Pēc tam bijis vēstnieks ASV.

Kā zināms, par vienu no iespējamiem kandidātiem premjera amatam uzskatīja arī Vienotības pārstāvi, Saeimas Budžeta un finanšu nodokļu komisijas vadītāju Jāni Reiru. Viņš sarunā ar Latvijas Televīziju apliecināja, ka piedāvājumu nepieņems.

Jau ziņots, ka Bērziņš noraidīja vienīgo premjera amata kandidātu – Vienotības virzīto aizsardzības ministru Arti Pabriku, un viņa vietā partijām būs jāmeklē cits jaunās valdības vadītājs. Vienotība Ministru prezidenta amatam virzīja tikai Pabriku, taču jau trešdienas rītā partijas pārstāvis Dzintars Zaķis atklāja, ka partija jau domā par citu kandidātu, meklējot to gan partijā, gan ārpus tās.

Dombrovskis no amata atkāpās novembra nogalē. Šo soli viņš pamatoja ar atbildības uzņemšanos par Zolitūdes traģēdiju, kurā, iebrūkot veikala Maxima jumtam, bojā gāja 54 cilvēki.

Vienotība pauda gatavību uzņemties arī nākamās valdības vadību un izvirzīja trīs iespējamos kandidātus – Pabriku, bijušo kultūras ministru Intu Dālderi un bijušo ekonomikas ministru un tagadējo eiroparlamentārieti Krišjāni Kariņu. Valsts prezidents pēc sarunām ar politiskajām partijām nolēmis uz valdības vadītāja amatu nenosaukt nevienu no izvirzītajiem kandidātiem un turpināt politiskās konsultācijas šonedēļ.

Prezidents arī neoficiāli piedāvājis premjera amatu Āboltiņai, taču viņa no tā atteikusies.


Написать комментарий