Ukrainas fermeri atbalstīja integrāciju Eiropā 1

foto: hvylya.org
foto: hvylya.org

Zemnieki ir pārliecināti, ka asociācija ar ES attīstīs Ukrainas lauku potenciālu.

Ukrainas Lauksaimniecību apkalpojošo kooperatīvu savienība, Fermeru un zemes privātīpašnieku asociācija, kā arī Lauku atdzimšanas partija uzskata, ka integrācija Eiropā nekaitēs valsts agrārajam sektoram, bet tieši otrādi, atvērs tā potenciālu.

Kā tiek atzīmēts lauksaimniecības preču ražotāju paziņojumā, kurš adresēts prezidentam Viktoram Janukovičam, pēc lauku attīstības līmeņa Ukraina atpaliek no Eiropas valstīm, „paliek pagājušajā gadsimtā”, – ziņo hvylya.org.   

„Šo pārrāvumu var pārvarēt, virzoties uz Eiropas normām un agrārās rūpniecības un lauku apvidu attīstības atbalsta principiem, kā to jau sen izdarīja mūsu kaimiņi Polija, Rumānija, Slovēnija un citas valstis”, – teikts paziņojumā.

Tāpat dokumentā tiek atzīmēts, ka lielāko kaitējumu Ukrainas laukiem un zemniekiem nodara graudu, saulespuķu, gaļas un citās agrārās produkcijas „iepirkumu cenas, kuras aplaupa zemniekus”.

„Tas ir varas, korupcijas, monopolizācijas agrārās politikas rezultāts un tīša, pretlikumīga 3 milj. ha zemes nodošana Ķīnai”, – domā fermeri.

Kā tika ziņots. Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs 10. decembrī paziņoja, ka vienošanās par asociāciju ar ES pašreizējā veidā apdraud valsts agrāro sektoru.

Nākamajā dienā Eiropas biznesa asociācija, Ukrainas Agrārā savienība, Ukrainas Putnkopju savienība, asociācijas „Ukrainas agrārā biznesa klubs”, „Ukrolijaprom”, „Ukrcukor”, „Ukrkondprom”, Ukrainas Agrārā konfederācija, Ukrainas Graudu asociācija un citas sabiedriskās organizācijas paziņoja, ka asociācijas vienošanās parakstīšana ar ES ir izdevīga Ukrainas agrārajam sektoram.

Pēc viņu aplēsēm agrārās produkcijas eksporta uz ES potenciāla pieaugums vienošanās parakstīšanas gadījumā sastādīs ne mazāk kā 1–1,2 miljardiem dolāru, bet iekšējo tirgu var aizsargāt uz importa kvotu un/vai tikai daļējas importa nodevu samazināšanas rēķina.


Написать комментарий

Mūsu lauciniekiem ES arī Leiputriju solīja, Kas tagad notiek Latvijas laukos? Tukšums un pamestība.