Zinātnieki brīdina: smiekli var nogalināt

foto: fedpost.ru
foto: fedpost.ru

Jaunais pētījums atspēko izplatīto uzskatu par to, ka smiekli pagarina dzīvi. Kā noskaidroja zinātnieki, smiekli var būt ne tikai vērtīgi, bet arī radīt briesmas dzīvībai.

Neskatoties uz vispār zināmajiem faktiem par smieklu labumu, dažiem cilvēkiem tie var izrādīties bīstamāki nekā varētu iedomāties. Kā noskaidroja zinātnieki, cilvēki par mirst no smiekliem. Viņi aprakstīja gadījumu, kad sieviete, kura smējās, nomira. Par nāves iemeslu, kā parādīja sekcija, kļuva pēkšņas sirds nāves sindroms. Šajā gadījumā izteiciens „pārplīst no smiekliem” nav vienkāršs izteiciens, jo tieši tas notika ar nelaimīgās sievietes sirdi.

Pētnieki atzīmē, ka „pārplīst” smieklu laikā var ne tikai sirds, bet arī barības vads. Turklāt nebēdnīgi smiekli var radīt epilepsijas lēkmes. Ātra ieelpa smieklu laikā var provocēt astmas lēkmi, tai pašā laikā daži cilvēki nesatur urīnu. Birmingemas un Oksfordas universitātes zinātnieki izmantoja datus, kuri savākti no 1946. gada līdz šim laikam, lai izpētītu smieklu ietekmi uz cilvēka organismu.

Kā ziņo Mail Online, viņu iegūtie rezultāti liecina ne tikai par smieklu bīstamību. Tāpat zinātnieki konstatēja, ka smiekli arī pozitīvi ietekmē cilvēka organismu. Viena eksperimenta laikā klauni tika nosūtīti uz slimnīcām, lai izklaidētu pacientus. Kā parādīja rezultāti, „patiesi smiekli” veselas dienas laikā var palīdzēt sadedzināt apmēram 2000 kaloriju. Tāpat 36% potenciālo māmiņu pēc mākslīgās apaugļošanas procedūras palika stāvoklī pēc klaunu apmeklējuma, tai pašā laikā citā grupā pozitīvs rezultāts tika sasniegts tikai 20% gadījumu.

Tāpat smiekli bija saistīti ar cukura līmeņa satura samazināšanos asinīs cukura diabēta slimniekiem un artēriju sieniņas cietības samazinājumu, kas palīdz noņemt sasprindzinājumu.

Zinātnieki saka, ka viņu secinājumi apstrīd viedokli par smieklu noderīgumu, bet piebilst, ka joki un smiekli jebkurā formā nes sevī „zemu kaitējuma nodarīšanas risku un var būt vērtīgi”.

„Vēl ir jānoskaidro, kādi joki piespiež mūs slimot. Tomēr mēs jau zinām, ka daži joku tipi var radīt atūdeņošanos vai garšas sajūtas alterācijas”, – teica zinātnieki.


Написать комментарий