Kā Rīgas lielveikali darbosies Ziemassvētku brīvdienās?

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Laikā, kad liela daļa Latvijas iedzīvotāju baudīs Ziemassvētku brīvdienas, dažiem tās būs faktiski parastas darba rutīnas pārņemtas dienas. Šie daži ir lielveikalu darbinieki. Kā lielveikali darbosies brīvdienās un kāds labums to darbiniekiem būs ziedot svētku brīvdienas?

Piemēram Rimi tirdzniecības veikalos darba laiki gaidāmo svētku laikā sevišķi neatšķirsies no ikdienā ierastajiem – visās dienās iepirkties tajā varēs līdz vismaz plkst. 22:00. Interesanti, ka 1. janvārī, kad lielākā daļa veikalu būs slēgti, Rimi strādās kā ierasts - līdz pat 23:00.

Interesanti, ka Rimi darbosies pirmajā gada dienā pat neskatoties uz to, ka viss pārējais Spice tirdzniecības centrs būs slēgts.

T/C Domina darbiniekiem Ziemassvētku brīvdienas būs garākas – 1. janvārī viņu veikali būs ciet, bet pārējās svētku dienās darbosies ne ilgāk kā līdz 21:00.

Kā noskaidroja FOCUS.LV tad citi lielākie Latvijas iepirkšanās veikali, kā Maxima un Elvi, pagaidām vēl nav apstiprinājuši savu darbalaiku gaidāmajos svētkos.

"Šobrīd Valsts darba inspekcija saņem jautājumus par darba dienu pārcelšanu un darba samaksas aprēķināšanu saistībā ar svētku dienām. Iesniegumi, ka darbiniekiem jāstrādā svētku dienās vai viņiem neaprēķinātu darba algu par darbu svētku dienās, katru gadu pēc svētkiem nav masveidā. Ir atsevišķi gadījumi, kad darbinieki, kas strādājuši virsstundas un svētkus dienās, tostarp mazumtirdzniecībā strādājošie, sūdzas par to, ka viņiem nav precīzi uzskaitīts darba laiks un veikta samaksa par nostrādātajām stundām, saņemot attiecīgu piemaksu," situāciju FOCUS.LV skaidro Valsts Darba Inspekcijas pārstāvis Aivis Vincevs.

Vincevs arī aicina lielveikalu darbiniekus nekautrēties pieprasīt sev nepieciešamo informāciju darbadevējiem: "Visbiežāk sūdzības pēc svētkiem iesniedz darbinieki, kam darba līgumos nav noteikts precīzs darba stundu laiks, bet ir norādītas vispārējas frāzes - "nepilns darba laiks"; "summētais darba laiks" utt. Aicinām darbiniekus pievērst uzmanību tam, ka summētā darba laika ietvaros darbiniekiem ir tiesības iepriekš iepazīties ar darba grafiku, kā būs jāveic darbs konkrētajā mēnesī. Darba devējam ir pienākums iepriekš informēt par darba grafiku, tostarp, darbu svētku dienās. Atgādinām, ka par virsstundām darba devēja pienākums ir veikt piemaksu 100% apmērā, arī par darbu svētku dienās pienākas piemaksa 100% apmērā."

"Atgādinām, ka darbiniekiem, kam noteikts summētais darba laiks, konkrētajās dienās darba laiku par vismaz vienu stundu var nesamazināt, taču viņu decembra mēnešu normālais darba laiks, ņemot vērā pirmssvētku dienas, ir 142 darba stundas. Ja darbiniekiem, kuri strādā summēto darba laiku, decembrī normālais darba laiks mēneša ietvaros pārsniedz 142 stundas, tad pārsniegtās darba stundas uzskatāmas par virsstundu darbu," atzīmē VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos.


Написать комментарий