Kaļiņingradieši “Investbank” dēļ zaudēs 6 miljardus rubļu

foto:  RIA Novosti/Scanpix
foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Centrālā banka apsolījusi izveidot īpašu palīdzības programmu Kaļiņingradas apgabala mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas nonākuši pamatīgās grūtībās pēc tam, kad centrālā banka piektdien, 13. decembrī nolēma anulēt "Investbank" licenci.

Kaļiņingradas apgabala uzņēmējiem, kam bija konti "Investbank" plānots piedāvāt iespēju vienkāršotā kārtībā atvērt kontu kādā citā bankā, kā arī saņemt kredītus neatliekamo vajadzību segšanai un darba algu izmaksāšana. Par samazinātām aizdevumu procentu likmēm nu jau bijušie "Investbank" klienti varēs saņemt kredītu, kura apmērs nepārsniedz licenci zaudējušajā bankā esošajos kontos uzglabātās naudas kopsummu.  

Ar kādreizējo "Latvijas Krājbankas" īpašnieku Vladimiru Antonovu savulaik saistītā "Investbank" līdz 2011. gadam bija reģistrēta Kaļiņingradas apgabalā, taču arī pēc pārreģistrācijas Maskavā turpināja izvērst aktīvu darbību tieši Kaļiņingradā, kur bija viena no vadošajām bankām. Piektdien, kad kļuva zināms par to, ka bankai ir atņemta licence, sašutušie iedzīvotāji ielauzās bankas galvenajā filiālē Kaļiņingradā.

Tiek lēsts, ka, ņemot vērā, ka no noguldījumu garantiju fonda Krievijas iedzīvotājiem tiek kompensēti tikai noguldījumi, kuru apmērs nepārsniedz 700 000 rubļu (aptuveni 11 tūkstošus latu) šī apgabala iedzīvotājiem un uzņēmējiem "Investbank" slēgšana nozīmē vismaz 6 miljardus rubļu lielus zaudējumus, bet apgabala pašvaldība zaudēs vismaz 150 miljonus rubļu, atsaucoties uz Kaļiņingradas gubernatora Nikolaja Cukanova teikto, ziņo "banki.ru".

13. decembrī Krievijas Centrālā banka paziņoja par lēmumu atņemt licences trim bankām, tostarp "Investbank", kuras centrālajā birojā 10. decembrī notikusi kratīšana. Krievijas Centrālā banka secinājusi, ka "Investbank" iesniegtajos pārskatos, iespējams, sniegtas nepatiesas ziņas un patiesībā banka ir zaudējusi visus pašu līdzekļus. Turklāt "Investbank" nebija izveidojusi rezerves iespējamo zaudējumu segšanai. Pēc banku uzrauga domām, "Investbank", kas Rīgas apgabaltiesā ir iesniegusi prasības pieteikumu pret Latvijas valsti saistībā ar "airBaltic" akciju pārņemšanu, vairs nav iespējams atveseļot.


Написать комментарий