Ar bankas atbalstu no Latvijas “pazudis” dārgs auto, ziņo «Nekā personīga”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pie TV3 raidījuma "Nekā personīga" vērsies kāds skatītājs, kurš savulaik galvojis kredītu "Norvik bankā" ļoti dārgai automašīnai, parādu kredīta ņēmējs vairs nevarēja atdot un mašīnu atņēma.

Savukārt dārgo auto ar bankas ziņu izveda no Latvijas, lai pārdotu, un mašīna pazuda.

Raidījums vēsta, ka banka tagad plāta neziņā rokas un prasa no galvotāja atmaksāt atpakaļ kredītu. Tomēr raidījuma rīcībā esošie dokumenti rāda, ka bankā kāds, iespējams, vēlas nopelnīt divreiz.

Pazīstama ģimene vēlējas ņemt kredītu dārga auto iegādei, un Aleksandrs piekrita būt par galvotāju. No īpašnieka puses tā bija izšķērdīga izvēle - keramikas bremzes, "Bang & Olufsen" skaņu sistēma, masāžas krēsli salonā - "Audi S8" bija aprīkots pēc speciāla pasūtījuma. Un maksāja 115 tūkstošus eiro.

Taču dīvainas bija arī bankas prasības - kredītu tā deva ar nosacījumu, ja pa vidu būs starpniekfirma. Tika teikts, ka spēkrata īpašniekam pašam būs vieglāk, ja auto iegādi, tā remontus pilnvaros veikt kādai firmai - "Zeme auto". Prieki ar eleganto auto ilga vien pusotru gadu. Īpašniece vairs nevarēja kredītu atmaksāt un kādu dienu to no servisa aizveda bez viņas ziņas. Remontdarbnīcā stāstīja, ka salabotais auto nodots firmai "Zeme auto".

Aleksandrs sazinājās ar "Zeme auto" un piedāvāja auto izpirkt. Tomēr firma solīja, ka auto pati pārdos, un kredīts dzēsīsies. Tomēr tā nenotika. "Norvik banka" pēc gada sūdzēja Aleksandru tiesā. No viņa kā galvotāja par automašīnas neatdoto kredītu prasīja piedzīt nu jau 100 tūkstošs latu. Par to, kur palicis bankā ieķīlātais auto, bankas pārstāvji neziņā raustīja plecus, ziņo raidījums.

"Es uzdevu vienu vienīgu jautājumu – ja jūs zināt, ka mašīna pazudusi, kāpēc jūs neesat rakstījuši iesniegumu policijai , lai izsludinātu mašīnu meklēšanā? Un atbilde , ko es saņēmu no juristiem, visu sakārtoja pa plauktiņiem – Banka nav ieinteresēta minētās automašīnas meklēšanā. Un tad es sapratu, ka vienīgais, kur viņi ir ieinteresēti, esmu es, un man pašam būs jānodarbojas ar meklēšanu. Un tad man pamazām pusotra gada laikā izdevās iegūt pilnīgu ainu tam, kā tas tika izdarīts," saka neveiksmīgais galvotājs Aleksandrs.

"Audi" ar īpašu aprīkojumu tāpat pazust nevarēja. Aleksandrs no kāda salona Rīgā, uzzināja, ka sporta auto, par kuru viņš galvoja, mierīgi vizinās pa Horvātijas ceļiem, un nesen tam mainīta eļļa. Audi nevarēja izvest no Latvijas, nepārkāpjot likumu, jo komercķīla liedza auto izvest no valsts.

Aleksandrs lūdza palīdzību policijai auto meklēšana. Taču arī nākamo reizi atrada to pats, šoreiz pēc sludinājuma internetā. Audi šoreiz tika tirgots Vācijā par summu, kas nosegtu atlikušo vēl nesamaksāto kredīta daļu. Savukārt "Norvik Banka" Aleksandram ilgstoši noliedza, ka būtu ļāvusi izvest automašīnas no Latvijas.

Tomēr oficiālai valsts iestādei – Finanšu un kapitāla tirgus komisijai banka mānīties neuzdrošinājās. Tā atklāja, ka pati devusi atļauju "Audi" realizēt Vācijā, jo pie mums pēc krīzes ātri pārdot lietotu auto esot bijušas grūtības.

Aleksandra izmeklēšana rāda, ka banka ar starpniekfirmu ir labi pazīstamas un saistītas. Tās reģistrētas vienā juridiskajā adresē Birznieka–Upīša ielā, to amatpersonas nemitīgi bijušas pilnvarotas darboties otras iestādes vārdā. Arī vēstules, kas sūtītas "Zeme Auto", patiesībā nonākušas uz bankas valdes locekļu galda, norāda raidījums. Banka realizējusi vairākus šādus dārgus auto, ziņo raidījums.

Banka ilggadējo sadarbību ar "Zeme auto" nenoliedz, tomēr patlaban saites esot sarautas. Firma esot paņēmusi automašīnas, bet naudu nav atdevusi.

"Bankas praksē ir bijuši gadījumi, ka Cesionārs (SIA Zemes auto- NP) attiecīgajā cesijas līgumā noteiktajā kārtībā nav atmaksājis bankai līgumā noteikto cesijas maksu un bankai ir nācies pārņemt atpakaļ prasījuma tiesības pret klientu. Tādos gadījumos Banka nekādi nevar ietekmēt komercķīlas tiesības realizācijas vēsturi, transportlīdzekļa pārdošanas procesu," teikts bankas atbildē raidījumam.

Patlaban viena policijas nodaļa meklē kādreiz lepno automašīnu. Cita pēta, vai firmai bija tiesības Audi izvest no Latvijas. Tikai pēc Rīgas tiesas apgabala virsprokurora Aivara Zgirska norādēm, šī lieta vispār nonākusi pie ekonomisko noziegumu izmeklētājiem. Līdz tam 3 gadus lietai nebija nekāda virzība. Aizdomās turamo tajā joprojām nav, cietušie divi - jau zināmie Aleksandrs un "Audi" īpašniece.


Написать комментарий