Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja: Uzņēmēji jāsāk gatavot jau no «autiņiem»

Latgales biznesa mēneša noslēguma pasākums Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā,foto: Latgales plānošanas reģions
Latgales biznesa mēneša noslēguma pasākums Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā,foto: Latgales plānošanas reģions

„Lai Latgalē un Latvijā veiksmīgi attīstītos uzņēmējdarbība, lai vairotos veiksmes stāstu skaits, jaunā paaudze uzņēmējdarbībai jāsāk gatavot bez maz vai jau no „autiņiem” – bērnudārza un skolas, sākumā caur spēlēm un rotaļām, pēc tam – vienkāršā un visiem saprotamā veidā sniedzot jauniešiem informāciju par uzņēmējdarbības pamata lietām, līdzīgi kā tas ir daudzās attīstītajās vecās Eiropas valstīs,” pārliecināta Latgales plānošanas reģiona (LPR) administrācijas vadītāja Iveta Maļina - Tabūne.

„Ar jauniešiem ir jāstrādā, viņi ir jāiepazīstina ar uzņēmējdarbības veiksmes stāstiem, jādod iespēja apmeklēt šos uzņēmumus un iepazīties ar to darbību, lai jaunieši reālajā dzīvē redzētu, kā notiek ražošana, produkcijas eksports un viss pārējais. Tā viņus var ieinteresēt pievērsties uzņēmējdarbībai. Savukārt, kad šāda interese ir parādījusies, jauniešiem jādod zināšanas, kas nepieciešamas veiksmīgai uzņēmējdarbībai,” piebilst LPR Attīstības padomes priekšsēdētājs, Preiļu mērs Aldis Adamovičs.

Lai parādītu, ka sākt uzņēmējdarbību nemaz nav grūti, kā arī lai veicinātu uzņēmējdarbību reģionā, šī gada nogalē Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) speciālisti apmeklēja reģiona skolas Krāslavā, Balvos, Ludzā, Daugavpilī, Līvānos, Rēzeknē, Viļānos, Maltā un Preiļos, kur tikās ar 12.klašu skolēniem. Motivācijas pasākumos jauniešiem ar prezentāciju palīdzību vienkāršā valodā tika stāstīts par pamata biznesa lietām, par uzņēmu formām, par dažādiem piedāvātajiem atbalsta instrumentiem.

LUC vadītājs Vladislavs Stankevičs uzskata, ka vidējās mācību iestādēs Latvijā jauniešiem netiek dots pietiekami daudz informācijas par uzņēmējdarbību. Līdz ar to, pabeidzot 12.klasi, jaunietim bieži vien nav saprašanas par to, kas tad īsti ir uzņēmējdarbība, kas ir uzņēmums, kādas ir uzņēmumu formas un kā nodibināt uzņēmumu. Par visām šīm lietām, kā arī par uzņēmējdarbības veiksmes stāstiem tika runāts, tiekoties ar jauniešiem. Lai iekustinātu jauniešus un veicinātu viņos biznesa domāšanu, strādājot grupās, viņiem tika uzdots attīstīt spontānu biznesa ideju.

Tiekoties ar jauniešiem, atklājies, ka daudziem no viņiem ir interesantas un radošas biznesa idejas, daudzas no tām ir saistītas ar mājražošanu. Lielu interesi jaunieši izrādīja arī par biznesa inkubatoru darbību, kā viņiem aktuālu biznesa attīstības atbalsta instrumentu.

„Jauniešu biznesa idejas ir dažādas. Vieniem tā ir ģimenes biznesa tradīciju turpināšana vai kāda jau esoša uzņēmuma attīstīšana, citiem - zemnieku saimniecības pārņemšana no vecākiem, vēl citiem tās ir pavisam svaigas idejas, kas līdz šim nav tikušas īstenotas. Man pašam bija liels pārsteigums, kad uzzināju, ka Daugavpilī darbojas uzņēmums, kurš ražo ēdamas apsveikuma kartiņas un fotogrāfijas un eksportē tās uz visiem kontinentiem,” saka A. Adamovičs, „Uzņēmumi pāriet uz jaunām tehnoloģijām un to ieviešanai ir nepieciešamas jaunas, īpašas zināšanas, tādēļ, laikam ejot, aizvien pieprasītāki reģionā kļūs inženierprogrammu studiju absolventi. Tāpat veiksmīgai uzņēmējdarbības attīstībai valstī nepieciešams sakārtot un padarīt atbilstošu mūsdienu vajadzībām arī vidējo profesionālo izglītību, kurā, sakarā ar pēdējā laika reorganizācijām, valda kaut kas neizprotams.”

„Lai veicinātu biznesa aktivitātes, LUC novembra beigās organizēja 11 Latgales mazajiem un vidējiem uzņēmējiem vizīti uz Poliju, kur viņi apmeklēja vairākus uzņēmumus, iepazinās ar savu poļu kolēģu darbu, dibināja jaunus kontaktus, kā arī apsvēra turpmākās sadarbības iespējas,” stāsta V. Stankevičs.

Savukārt decembra sākumā LPR vadība parakstīja līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par sadarbību uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumu īstenošanā. Noslēgtā vienošanās paredz informācijas apmaiņu uzņēmējdarbības jomā, konsultāciju sniegšanu par komercdarbības atbalsta programmām, kā arī motivācijas pasākumu organizēšanu. Ļoti būtisks aspekts parakstītajā līgumā ir arī apņemšanās sadarboties kopīgā ārvalstu investoru vizīšu organizēšanā Latgales plānošanas reģiona teritorijā.

Potenciālo investoru piesaistei LPR ir izveidojis pirmo Latgales investīciju katalogu, apkopojot tajā top 20 investīciju vietas. Patlaban šis darbs turpinās un nākamgad plānots izdot jaunu katalogu. Lai mārketētu Latgales reģiona uzņēmēju produktus, ir doma arī atvērt Rīgā Latgales pārstāvniecību, informēja I. Maļina - Tabūne.

LUC savu darbību sāka šī gada pavasarī, aktīvi sadarbojoties ar reģiona uzņēmējiem. Lai sniegtu esošajiem un topošajiem uzņēmējiem ātru un kvalitatīvu konsultāciju pēc iespējas plašākā teritorijā, augustā centrs izveidoja reģionālo konsultantu tīklu. Patlaban LUC konsultē gan mazos, gan arī lielos uzņēmējus.


Написать комментарий