Rinkēvičs: Tikai pati Ukraina var izvēlēties savu attīstības ceļu

foto: Itar-Tass
foto: Itar-Tass

Krievijai un Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešams uzlabot savstarpējo dialogu, pirmdien, piedaloties ES Ārlietu padomes sanāksmē Briselē, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Ārlietu ministri kopumā atzinīgi novērtēja ES Austrumu partnerības samita rezultātus, kā arī apsprieda Austrumu partnerības tālāko virzību. Izvērtējot samita rezultātus, Rinkēvičs pauda gandarījumu par asociācijas līguma parafēšanu ar Gruziju un Moldovu un aicināja šos līgumus parakstīt pēc iespējas ātrāk, jau 2014.gadā.

Svarīgi arī atbalstīt tās Austrumu partnerības valstis, kas vēlas vīzu liberalizāciju ar ES. Rinkēvičs īpaši uzsvēra Moldovas sasniegto progresu vīzu liberalizācijas kritēriju izpildē, līdz ar to ES svarīgi pēc iespējas ātrāk vienoties par bezvīzu režīma ieviešanu ar Moldovu. Rinkēvičs pozitīvi novērtēja arī ES un Azerbaidžānas Vīzu atvieglojumu un readmisijas līguma parakstīšanu, kas veicinās cilvēku savstarpējo kontaktu veidošanos.

Rinkēvičs pauda stingru atbalstu Ukrainas eirointegrācijas ceļam, izsakot cerību, ka Ukraina turpinās tuvināšanos ES. Šobrīd svarīgi rast risinājumu sarežģītajai politiskai situācijai, kas jāpanāk tiešās valdības sarunās ar opozīciju un pilsonisko sabiedrību.

Vardarbība pret miermīlīgiem demonstrantiem nav pieļaujama un ir pretrunā ar Eiropas vērtībām, uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs. Rinkēvičs novērtēja arī ES pārstāvju un Lietuvas prezidentūras centienus panākt risinājumu situācijas stabilizēšanā.

ES ārlietu ministri sarunas laikā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu pārrunāja ES un Krievijas attiecības, iezīmējot galvenos virzienus, gatavojoties ES un Krievijas samitam. Rinkēvičs uzsvēra, ka Krievijai un ES nepieciešams uzlabot savstarpējo dialogu.

Ministrs kā veiksmīgus piemērus ES un Krievijas attiecībās norādīja sadarbību Afganistānā, kodolprogrammas jautājuma risināšanu Irānā un ķīmisko ieroču iznīcināšanu Sīrijā. Ministrs aicināja Lavrovu uz sadarbību ar ES arī Centrālāzijā.

Attiecībā uz notikumiem Ukrainā Rinkēvičs stingri norādīja, ka jebkāds spiediens ne no vienas valsts uz Ukrainu nav pieņemams. Ukrainai pašai ir jālemj par savas valsts nākotni, un ES "durvis ir vaļā", ja Ukraina nolemj parakstīt asociācijas līgumu ar ES.

Ministrs norādīja, ka parafētie asociācijas līgumi ar Moldovu un Gruziju, kā arī iespējama asociācijas līguma parakstīšana ar Ukrainu nav un nevar būt pretrunā ar Krievijas interesēm, ja Krievija ir patiesi ieinteresēta savstarpēji izdevīga dialoga veidošanā gan ar ES, gan ar Ukrainu.

Ārlietu padomes sanāksmē ministri apsprieda aktuālo situāciju Centrālāfrikā, Sīrijā, Libānā, kā arī tālāko virzību Tuvo Austrumu miera procesā. Ministri pārrunāja arī tālāko ES rīcību saistībā ar ES ierobežojošo pasākumu pret Irānu atvieglošanu.


Написать комментарий