Merkeles jaunajā valdībā aizsardzības ministre – sieviete

foto: Reuters
foto: Reuters

Vācijā trīs mēnešus pēc Bundestāga vēlēšanām izveidots Angelas Merkeles (Angela Merkel) trešais Ministru kabinets. Bundestāga divu lielāko partiju – Merkeles «Kristīgo demokrātu savienības» un «Sociāldemokrātiskās partijas» – veidotā valdība, visticamāk, tiks apstiprināta 17.decembrī.

Abi politiskie spēki 15.decembrī rīkojuši preses konferences, kur paziņots, kas ieņems 16 kabineta vietas.

Kancleres jeb premjerministres amatu ieņems Angela Merkele, savukārt par kancleres vietnieku kļūs «Sociāldemokrātiskās partijas» vadītājs Zigmārs Gabriels (Sigmar Gabriel), kurš būs arī ekonomikas un enerģētikas ministrs.

Sociāldemokrātiem ticis arī ārlietu ministra portfelis – Vācijas ārpolitiku vadīs Franks Valters Šteinmeiers (Frank-Walter Steinmeier). Viņš amata pienākumus jau reiz pildījis Merkeles pirmajā Ministru kabinetā, kura laikā spējis izveidot ciešas saites ar Krievijas ārlietu resoru.

Finanšu ministra krēslu paturēs Volfgangs Šeible (Wolfgang Schaeuble) no «Kristīgo demokrātu savienības». EU Observer vērtē, ka līdzšinējā darbībā Šeible sevi pierādījis kā stigru taupības politikas aizstāvi, par ko viņu daudz pēlušas Dienvideiropas valstis, sevišķi Grieķija.

Jaunajā valdības sastāvā politikas vērotājus visvairāk pārsteigusi Merkeles iespējamās pēcteces Urzulas fon der Leienas (Ursula von der Leyen) kandidatūra uz aizsardzības ministres posteni. «Kristīgo demokrātu savienības» pārstāve ir septiņu bērnu māte un iepriekš bijusi darba lietu ministre.

Pēc Bundestāga balsojuma 17.decembrī fon der Leiena, visticamāk, kļūs par pirmo sievieti, kas Vācijas vēsturē ieņēmusi šo amatu.


Написать комментарий