Futbolists fašistisku saukļu dēļ diskvalificēts no Pasaules futbola čempionāta

foto: Scanpix
foto: Scanpix

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) savā mājaslapā paziņojusi disciplināro lēmumu saistībā ar Horvātijas izlases aizsarga Josipa Šimuniča izkliegtajiem fašistiska rakstura saukļiem pēc "play-off" atbildes spēles pret Islandi (2:0). Pieredzējušais aizsargs tika diskvalificēts uz 10 spēlēm, līdz ar to Šimuničs nedrīkstēs piedalīties Pasaules kausa finālturnīrā Brazīlijā.

"Komiteja ņēma vērā, ka spēlētājs kopā ar publiku tribīnēs izkliedza horvātu sveicienu, ko Otrā pasaules kara laikā izmantoja fašistiskā kustība "Ustaše". Kā šīs rīcības sekas, komiteja vienojās, ka šis sveiciens bija diskriminējošs un saistībā ar rasi, reliģiju un izcelsmi aizskāra noteiktu personu grupu cieņu, kas ir acīmredzams FIFA Disciplinārā kodeksa 58.paragrāfa 1a) punkta pārkāpums," teikts FIFA paziņojumā pēc tam, kad komiteja izskatīja visu pieejamo informāciju.

"Ņemot vērā visus lietas apstākļus un incidenta nopietnību, komiteja izlēma diskvalificēt spēlētāju uz desmit oficiāliem mačiem. Pirmās diskvalifikācijas spēles būs jāizcieš 2014.gada Pasaules kausa finālturnīra laikā," paziņojumā turpināts. "Atkarībā no Horvātijas izlases sekmēm finālturnīrā, atlikušās spēles no desmit maču diskvalifikācijas būs jāizlaiž nākamo oficiālo spēļu laikā."

"Esam šokēti par FIFA sankcijām, kuras apdraud vēl viena spēlētāja karjeru izlasē. Pilnībā atbalstīsim spēlētāju gaidāmās apelācijas sakarā, bet mums ir jābūt godīgiem un jāatzīst, ka šis sods nozīmē, ka Šimuničs nepiedalīsies finālturnīrā Brazīlijā," teica Horvātijas Futbola savienības izpilddirektors Damirs Vrbanovičs.

"Lai arī zinām, ka Šimuničs ar savu rīcību nevēlējās nevienu aizskart, FIFA ar tik drakoniskām sankcijām vēlējās nodot pasaulei stingru vēstījumu," Vrbanovičs turpināja. "Biju nepatīkami pārsteigts, šokēts un vīlies par FIFA sodu Josipam Šimuničam. Man ir žēl Josipa, kurš izlaidīs Pasaules kausu. Ilgu laiku pazīstu viņu kā spēlētāju un kā cilvēku, un esmu absolūti pārliecināts, ka viņš nevēlējās nevienu aizvainot," teica izlases galvenais treneris Niko Kovačs.

Jau vēstījām, ka Šimuničs pēc atbildes spēles, kurā Horvātija nodrošināja iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā (0:0 un 2:0 pret Islandi), devās pie faniem un mikrofonā kopā ar publiku izkliedza "Ustaše" kustības propogandiskos saukļus, kas tika izmantoti Otrā pasaules kara laikā. Šimuničs faniem veltīja saukli Za dom!, kas horvātiski nozīmē "Par dzimteni!", savukārt publika atbildēja ar Spremni! ("Gatavi!").

Horvātijas drošību sargājošās instances neilgi pēc skandāla izcelšanās sodīja Šimuniču ar 3200 eiro (2252 latu) naudas sodu, bet 35 gadus vecais Zagrebas "Dinamo" centra aizsargs presē sacīja, ka nebaidās no iespējamajām FIFA sankcijām: "Tiem, kurus uztrauc šie saukļi, vajadzētu pamācīties vēsturi. Ja tie kādu satrauc, tad tā ir viņu problēma. Es nebaidos."

FIFA Šimuniču sodīja ne tikai ar desmit spēļu diskvalifikāciju, bet arī ar 30 tūkstošu Šveices franku (17.3 tūkstošu latu) lielu soda naudu. Šimuničs atlases ciklā piedalījās deviņās no 12 spēlēm, visās izejot pamatsastāvā. Valstsvienības uzbrucējs Mario Mandžukičs par noraidījumu atbildes spelē saņēma minimāli iespējamo sodu - viena mača diskvalifikāciju. Horvātija finālturnīrā spēlēs vienā grupā ar Brazīliju, Meksiku un Kamerūnu.


Написать комментарий