Jauna pirmklasnieku pieteikšanas kārtība palīdzēs mazināt ažiotāžu un rindas pie Daugavpils skolām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jaunajā mācību gadā Daugavpils vecākiem būs iespēja pieteikt bērnu 1.klasei elektroniski.

Pēc Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) vadītājas Marinas Isupovas domām, šis jauninājums palīdzēs mazināt ažiotāžu, kas rodas katru gadu pirms pirmklasnieku pieteikšanas skolai, jo vecāki baidās, ka bērns netiks viņu izvēlētajā skolā un veido garas rindas pie skolu durvīm. „Nekas jauns un ģeniāls netika izgudrots, vienkārši izpildīsim 2004.gadā pieņemtos Ministru kabineta noteikumus”, paskaidroja M.Isupova.

Taču spēkā būs arī VPIP izstrādā bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtība, saskaņā ar kuru vecāki personīgi iesniedza dokumentus izglītības iestādē. Kārtība paredz, ka bērnu mācībām izglītības iestādes 1.klasē var pieteikt tajā kalendārajā gadā, kad bērnam aprit 7 gadi. Uzņemot bērnus 1.klasē, izglītības iestādēs nav atļauts rīkot iestājpārbaudījumus.

Šogad bērnu reģistrācija izglītības iestādē notiks no 03.02.2013. plkst.8:00 līdz 28.02.2013. plkst.16:00. Vecākiem jāatceras, ka var reģistrēt bērnu tikai vienā izglītības iestādē. Iesniegums hronoloģiskā secībā tiks reģistrēts Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) datu bāzē. Vecāki, kuri reģistrēs bērnu personīgi, uzreiz saņems apliecinājumu par informācijas reģistrēšanu datu bāzē, elektronisko vēstuļu sūtītāji – nedēļas laikā.

Pēc M.Isupovas vārdiem, pieņemot visu veidu iesniegumus, tiks ņemts vērā vienlīdzības princips: tiks reģistrēts iesniegumu saņemšanas datums un laiks. Skolu direktoriem ir pienākums informēt potenciālo pirmklasnieku vecākus par to, kur var saņemt elektronisko parakstu, kādi dokumenti jāsagatavo un kā tie pareizi jānoformē.

Vecākiem ir tiesības saņemt visu nepieciešamo informāciju par skolu, tās mācību programmām, akreditācijas laiku, dažādiem pulciņiem utt. Ja vecāki vēlas reģistrēt bērnu citā izglītības iestādē, tiem ir pienākums vispirms anulēt reģistru izglītības iestādē, kurā veikta iepriekšējā reģistrācija.

Visi līdz 28.februārim pieteikumu iesniegušie vecāki līdz 2014.gada 17.martam saņems rakstveida paziņojumu par bērna uzņemšanu izglītības iestādē vai par atteikumu uzņemt izglītības iestādē. Atteikuma gadījumā izglītības iestādes direktors sniedz argumentētu rakstisku atbildi, bet VPIP sniedz informāciju par brīvajām vietām citās izglītības iestādēs.

Veicot 1.klašu komplektāciju, pirmkārt tiek dotas priekšrocības bērniem, kuriem izglītības iestādē mācās brāļi vai māsas; otrkārt, priekšrocības saņem izglītības iestādē strādājošo darbinieku bērni. Priekšrocības jāizmanto līdz 17.martam, pēc šī datuma tās tiek zaudētas.

Bērnu papildu reģistrācija notiks 29.augustā.


Написать комментарий