Pētījumu dati: Daugavpils skolēniem garšo ēdnīcu pusdienas, smagākas skolas somas ir 3.-5.klašu skolēniem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) preses konferencē VPIP veselības veicināšanas koordinators R.Bespjatijs pastāstīja par šajā laikā pilsētas skolās rīkotajiem pasākumiem.

Viņš pastāstīja arī par projekta „Skolas soma” rezultātiem, kura gaitā atkarībā no vecuma grupas tika noteikts katra skolēna skolas somas svars.

Pētījuma rezultāti liecina, ka smagākas skolas somas ir 9-11 gadus veciem (3-5.klašu) skolēniem. Dažu šī vecuma skolēnu somas svēra vairāk nekā 7 kilogramus, bet saskaņā ar esošajiem standartiem viņu skolas somām jāsver 3,5-4 kilogrami.

Bieži vien skolas somas sver daudz vairāk nevis mācību grāmatu un burtnīcu dēļ, bet tāpēc, ka skolēni nes uz skolu arī sulas pakas, minerālūdens pudeles, rotaļlietas utt. Dažreiz skolas somas pašas par sevi sver 1,5-2 kilogramus.

Tāpat VPIP īstenoja projektu „Ēdināšanas pakalpojumu sniegšana”, kura ietvaros noskaidroja 1.-6.klašu skolēnu un viņu vecāku viedokli par skolas ēdnīcu pakalpojuma sniegšanas kvalitāti. Pētījuma rezultāti liecina, ka 87% respondentu ir apmierināti ar ēdināšanu skolas ēdnīcās, 96% vecāku ir apmierināti ar to, ka viņu bērniem ir iespēja paēst pusdienas ēdnīcā.

Tika veikts arī sezonas infekcijas slimību monitorings, sakarā ar ko veselības veicināšanas koordinators atgādināja, ka vecākiem jākontrolē, lai bērni ievērotu personīgās higiēnas noteikumus. Slimību simptomu konstatēšanas gadījumā jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Runājot par saslimstību ar gripu, R.Bespjatijs atzīmēja, ka šobrīd daugavpiliešiem nav par to jāuztraucas. Latvijā ir reģistrēts tikai viens šāds gadījums. Patlaban Daugavpils skolas apmeklē 95% skolēnu, pirmsskolas izglītības iestādes – 74% bērnu.

Atgādināsim, ka epidemioloģiskās sezonas sākumā tiek veikts gripas monitorings, kuras ietvaros tiek pārbaudīta izglītības iestāžu apmeklētība. Monitoringā piedalās 3 Daugavpils skolas un 3 pirmsskolas izglītības iestādes.

Pagaidām nav par ko uztraukties. Tomēr nav jāaizmirst ar profilakses pasākumiem, kuri bērniem un pieaugušajiem palīdzēs saglabāt veselību arī aukstajā laikā, kas ir saistīts ar gripas epidēmiju un akūtām respiratorām slimībām.

Atgādināsim, ka Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka lielākais saslimstības līmenis tiek novērots janvārī-februārī. Šajā laikā pilsētas izglītības iestādēs īpaša uzmanība tiek pievērsta higiēnas prasību ievērošanai, pareizam uzturam un profilaktiskam darbam. 


Написать комментарий