Iekavējusies Zolitūdes sagruvušā lielveikala drupu nostiprināšana un ekspertīzes veikšana

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Pašlaik ir nedaudz iekavējusies Zolitūdes sagruvušā lielveikala "Maxima" drupu nostiprināšana, kas liedz tajā iekļūt izmeklētājiem un ekspertiem un veikt galveno no būvekspertīzēm, telekompānijā LNT pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Ministrs stāstīja, ka gaidījis lielāku atsaucību no būvniekiem - tikušas uzrunātas piecas vai sešas kompānijas, kas varētu nostiprināt ēkas paliekas, taču īpaša atsaucība neesot bijusi vērojama. Pašlaik ar vienu no kompānijām, kuras vārdu ministrs neatklāja, sarunas esot nonākušas noslēguma fāzē un tiek diskutēts par darbu veikšanas termiņiem un citiem līguma nosacījumiem. Šajās pārrunās esot iekavēta "kāda nedēļa".

Kozlovskis uzsvēra, ka iekļūšana pussagruvušajā ēkā ļaus veikt pamatekspertīzi, lai pārbaudītu konstrukciju noturību. Šī ekspertīze pašlaik uzskatāma par atslēgas lietu izmeklēšanā.

Politiķis tomēr uzskata, ka izmeklēšana arī bez iekļūšanas ēkas gruvešos notiek intensīvi - ir tikušas veiktas daudzas dažādas pratināšanas, izņemts liels skaits dažādu pierādījumu u.tml. Arī Kozlovskis uzsvēra, ka aizturēto un apsūdzēto lietā pagaidām nav, lai nerastos problēmas ar procesuālo termiņu ievērošanu. Mēs runājam par mēnešiem, nevis gadiem ilgu izmeklēšanu, piebilda ministrs.

Iekšlietu ministrs atbalsta traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisijas izveidi, kas pētītu sistēmiskās problēmas, kuras atklāja Zolitūdes traģēdija. Kozlovskis uzsvēra, ka komisijai ir jābūt skaidram sabiedrības atbalstam, pretējā gadījumā tās darbība būs zaudējusi jēgu.

21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.


Написать комментарий