Eiropa nesaskata Janukoviča un Putina vienošanās šķērsli asociācijai ar ES

foto: joinfo.com
foto: joinfo.com

Krievijas un Ukrainas nule kā parakstītās vienošanās nav šķērslis Ukrainas asociācijai ar Eiropas Savienību.

Pēc Eiropas diplomātijas vadītājas Ketrīnas Eštones vārdiem prezidentu Viktora Janukoviča un Vladimira Putina vienošanās, kuras ir panāktas pārrunu gaitā, neskars dokumenta parakstīšanu par asociāciju. Viņa atzīmēja, ka ES joprojām gaida no Ukrainas darbības. Tai pašā laikā Maidanā turpinās protesta akcijas, – ziņo  newsru.com.

„Manuprāt, šīs vienošanās, kā mēs redzam, nepadara neiespējamu mūsu virzīšanos uz priekšu, mēs ik pēc vairākām stundām sakām, ka mēs esam gatavi parakstīt vienošanos. Darbs ir paveikts”, – paziņoja Eštone.

„Es ceru, ka Ukraina turpinās ceļu, kuru, kā man apliecināja Janukovičs, viņi grib turpināt, un mēs turpināsim sūtīt ziņas, ka mēs esam gatavi to izdarīt”, – viņa piebilda, uzstājoties Eiropas Parlamenta ārkārtas sēdē ārlietu jautājumos.

Tāpat Ketrīna Eštone atgādināja, ko viņai teica Ukrainas prezidents. „Es atkārtoju, ko prezidents Janukovičs man pateica. Viņš teica: „Es gribu to parakstīt. Visa mana politiskā karjera ir veltīta tam, lai novestu Ukrainu līdz vienošanās parakstīšanai. Tas ir tas, ko es gribu paveikt. Tas ir tas, ko es esmu pastāvīgi teicis”, – pavēstīja viņa.

Pēc viņas vārdiem ekonomiskās problēmas Janukovičs nosauca par „īstermiņa”. „Tāpat viņš atzina, un mēs ar viņu neatrīdāmies, ka viņam ir nepieciešamas labas attiecības ar Krieviju. Tas nav „vai – vai”. Tas ir „un”. Viņam ir nepieciešamas labas attiecības ar Krieviju, mēs vēlamies stipras attiecības ar Krieviju, viņi tirgojās ar Krieviju, un tam jāturpinās”, – paziņoja Eštone.

„Mēs ticam, ka šī vienošanās ir labākais paņēmiens atbildēt uz ekonomikas izaicinājumiem un turpināt ceļu uz ilgtermiņa ekonomisko nākotni. Tā tāpat sūtīs īstu signālu starptautiskajam tirgum, starptautiskajām finanšu institūcijām. Tā ir arī pamats ekonomisko un politisko reformu veikšanai”, – secināja Eiropas diplomāte.

Tai pašā laikā Ukrainā turpinās masu protesta akcijas. Kā ziņo NEWSru.ua, Maidanā katru dienu atrodas līdz 10 tūkst. cilvēku, daudzi dzīvo telšu pilsētiņā. Maidanā funkcionē lauka virtuves, mīteņotāji sildās pie mucām ar uguni. Vakar uz skatuves uzstājās sabiedriskie darbinieki un opozīcijas deputāti ar komentāriem par Ukrainas un Krievijas prezidentu otrdienas tikšanos un viņu vienošanos.

Atgādināsim, ka 17. decembrī Maskavā notika Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča tikšanās, pēc kuras Ukraina saņēma atlaidi gāzei. Tāpat Ukrainas budžeta atbalstam Krievijas varas iestādes nolēma izvietot Ukrainas valdības vērtspapīros daļu Nacionālās labklājības fonda. Investīciju apjomam jāsastāda 15 miljardi dolāru. 


Написать комментарий