Rubesa un Voika pamet Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisiju (papildināts)

foto: Toms Norde/Valsts kanceleja
foto: Toms Norde/Valsts kanceleja

«Uzņemoties līdzatbildību par komisijas izveidošanas neveiksmīgo sākumu, es atkāpjos no Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas,» tā demisionējušajam premjeram Valdim Dombrovskim un medijiem izplatītā paziņojumā norāda Baiba Rubesa.

«Šī traģēdija vēl ilgi atbalsosies Latvijas sabiedrībā. Mana pārliecība nav mainījusies – uzskatu, ka komisija, kas sistēmiski izvērtēs 2013.gada 21. novembra Zolitūdes traģēdijas cēloņus un sekas bija, ir un būs vajadzīga. Mana pieredze Statoil ar cilvēktiesību nostiprināšanu biznesa procesos, korupcijas apkarošanu un mazumtirdzniecību stiprina manu pārliecību, ka traģēdijas cēloņi ir plaši un dziļi jāanalizē. Kā līdz šim, esmu gatava arī turpmāk komisijas izveidošanu atbalstīt, bet uz jauniem pamatiem un pareizā secībā,» teikts paziņojumā.

Viņa norāda: «Pēdējo desmit dienu laikā esmu vairākkārt centusies pārliecināt iesaistītos, ka mūsu uzsāktais process nenotiek pareizā secībā. Pēc manas pieredzes projektus īsteno vispirms izveidojot darāmo darbu definīciju, kam seko izpildes laika aprēķināšana, nepieciešamo kompetenču izvērtēšana, risku definīcija un to vadības programmas izstrāde un tikai pēc tam var aplēst nepieciešamos finanšu resursus. Atalgojums ir pats pēdējais, nevis pirmais jautājums, par ko jārunā. Savā praksē esmu daudzos šādos procesos piedalījusies un arī tos vadījusi. Mana kļūda šoreiz bija tā, ka nepietiekoši stingri pieturējos pie savas izpratnes par labas pārvaldības principiem, un administratīvā loģika guva pārsvaru. Es to patiesi nožēloju.»

Pēc viņas teiktā, Latvijas iedzīvotāji ir pelnījuši publisku, profesionālu komisiju, kas var atrast risinājumus sistēmiskajiiem trūkumiem, kas noveduši pie Zolitūdes traģēdijas.

«Publiskās izmeklēšanas komisijas izveidošana ir pelnījusi jaunu sākumu jaunā kvalitātē – ar procesu, kas ir pārdomāts, izstrādāts, juridiski noenkurots, nodrošināts ar atbilstošajiem kompetencēm un resursiem. Ar labu komandu tas prasīs vismaz četras nedēļas intensīva darba. Komisijai ir jāizstrādā nolikums, jānodefinē un juridiski jānodrošina izmeklēšanas tiesības, jāizvērtē tās sastāvs un pārvaldības principi,» tā Rubesa.

Arī Inese Voika paziņojusi par atkāpšanos no Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas. «Šajā procesā, kāds tas izveidojies, nav iespējams īstenot komisijai uzticētos uzdevumus. Tāpēc ir nepieciešams jauns sākums, lai komisijas darbu izveidotu tā, ka tas radītu uzticību un pārliecību sabiedrībā, ka tā varēs sasniegt savus mērķus,» vēstulē Dombrovskim norāda Voika.

«Sabiedrība par atklātību – Delna bija komisijas izveides iniciatore, un bijām gandarīti par valdības atbalstošo nostāju komisijas izveidē. Tālākā procesā es pieļāvu kļūdu, atbalstot sasteigtu un nepārdomātu procesu. Tas ir jālabo, vispirms veidojot komisijas darba pamatus – likumisko mandātu un uzdevumu, no kā tālāk izrietēs nepieciešamība pēc komisijas locekļu kvalifikācijas un prasmēm.

Ņemot vērā, ka šāda komisija Latvijā tiek veidot pirmo reizi, kļūdas ir iespējamas, un tās ir jāatzīst un jālabo. Es nepietiekami skaidri uzstāju uz labas pārvaldības principu īstenošanu, paļaujoties laika un administratīvā procesa spiedienam, par ko dziļi nožēloju, īpaši tāpēc, ka Delnas darbā vienmēr par to esmu iestājusies. Komisijas veidošanas neveiksmīgā gaita parādīja, ka labu pārvaldību nevar ignorēt arī vislabāko nodomu vadīts,» tā Voika.

Viņa norāda, ka apzinās – arī nākamie soļi nebūs viegli un ka komisijas izveidei un tās darbībai gaidāma nopietna pretdarbība no tiem, kas nav ieinteresēti redzēt pārmaiņas Latvijā un no tiem, kas ir ciniski vai kritiski par valsts spēju mainīties. Tieši tāpēc katram solim jābūt ļoti pārdomātam.

BNN jau vēstīja, ka arī bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš nolēmis atkāpties no Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās komisijas vadītāja amata.

Kā zināms, iepriekš izstrādātā komisijas izdevumu tāme sabiedrībā raisījusi diskusijas par komisijas izšķērdīgumu. Saskaņā ar minēto tāmi komisijai būtu jāpiešķir vairāk nekā 150 000 latu.

Komisijā piekritušas darboties bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte un uzņēmēja Baiba Rubesa, kā arī Sabiedrības par atklātību – Delna pārstāve Inese Voika, kura gan šonedēļ pārtraukusi pildīt Delnas padomes priekšsēdētājas pienākumus.

Komisijas uzdevums būs izvērtēt Zolitūdes traģēdijas tiešos un netiešos cēloņus, glābšanas darbu un traģēdijas seku likvidēšanas procesu, atbildīgo dienestu un amatpersonu rīcības efektivitāti, kā arī normatīvā regulējuma darbības efektivitāti būvniecības, publisko iepirkumu un civilās aizsardzības jomā saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.


Написать комментарий