Saeima konceptuāli atbalsta jauno Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeima ceturtdien, 19.decembrī, konceptuāli atbalstīja jauno Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas, mainot līdzšinējo finansēšanas kārtību, paredz ieviest valsts veselības apdrošināšanu un tiesības uz valsts apmaksātu veselības aprūpi sasaistīt ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarēšanu un nomaksu.

Kā informē Saeimas preses dienests, tiesības uz valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumiem būs personām, par kuru ienākumiem, kas apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, darba devējs būs paziņojis Valsts ieņēmumu dienestam.

Likumprojekts jauno kārtību paredz ieviest no 2015.gada 1.jūlija, kad tiks izveidots valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumu saņēmēju reģistrs. Tā būs informatīva datu bāze par personu tiesībām uz valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumiem.

Jaunais regulējums paredz, ka persona, vēršoties pie veselības pakalpojuma sniedzēja veselības aprūpes iestādē, varēs uzrādīt gan personas apliecību, gan arī pasi, bet no 2017.gada 1.janvāra valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumus varēs saņemt, uzrādot tikai personas apliecību.

Likumprojektā arī paredzēts, ka personai, kas nebūs maksājusi iedzīvotāju ienākuma nodokli, būs tiesības veselības apdrošināšanas sistēmai pievienoties brīvprātīgi. Persona varēs veikt regulāras iemaksas - 28 eiro apmērā katru mēnesi, vai arī vienreizēju brīvprātīgu maksājumu trīs minimālo mēnešalgu apmērā.

Ņemot vērā valsts veselības aprūpes sasaisti ar nodokļu nomaksu, likumprojektā noteiktas sociāli aizsargājamu personu kategorijas, par kurām apdrošināšanas iemaksas veiks valsts, tostarp par bērniem vecumā līdz 18 gadiem, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem līdz 24 gadu vecumam, studentiem, profesionālo skolu audzēkņiem, represētajiem, vecuma un izdienas pensionāriem, invalīdiem, bezdarbniekiem, personām, kas saņem vecāku, bērna kopšanas vai ģimenes valsts pabalstu.

Neatkarīgi no nodokļu nomaksas ikvienai personai tāpat kā līdz šim tiks nodrošināti valsts finansētie veselības aprūpes pamatpakalpojumi, tostarp neatliekamā palīdzība, kā arī kompensēti izdevumi par ambulatorajai ārstēšanai paredzētajām zālēm un medicīnas precēm.

Patlaban veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotāji saņem neatkarīgi no nodokļu nomaksas, un ir daļa iedzīvotāju, kas nemaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un kuru veselības aprūpi finansē no valsts budžeta. Šāda situācija nav sociāli taisnīga, neveicina nodokļu maksāšanu, kā arī nav godīga attiecībā pret nodokļu maksātājiem, norāda likumprojekta autori Veselības ministrijā.

„Šodien komisijā lēmām virzīt likumprojektu izskatīšanai Saeimā, un turpmāk viss būs skaidrs - ja neesi pievienojies valsts veselības apdrošināšanai , tad par vizīti pie ārsta maksā pilnu cenu,” pauda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Likumprojekts nosaka veselības aprūpes finansējuma nodrošināšanas, kā arī valsts obligātās veselības apdrošināšanas vispārīgos principus.


Написать комментарий