Tautsaimniecības komiteja noraidīja Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceri

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

19.decembrī Daugavpils novada domes Tautsaimniecības komitejas sēdē tika pieņemts lēmums noraidīt firmas „Bīstamo atkritumu serviss” ieceri Demenes pagastā uzbūvēt Biogāzes koģenerācijas staciju.

Kā ziņotājs sēdē uzstājās Daugavpils novada domes Lietu pārvaldes Juridiskās daļas juriskonsults Andris Slesars, kurš paziņoja par stacijas būvniecības ieceres publiskās apspriešanas rezultātiem.

Jāatzīmē, ka provizoriskie rezultāti, par kuriem portāls Gorod.lv jau ziņoja gandrīz neatšķirās no oficiāliem rezultātiem. No 419 saņemtajām anketām 47 tika atzītas par neatbilstošam. 250 anketās Daugavpils novada iedzīvotāji atbalstīja būvniecības ieceri, 122 – iestājās pret to. Zīmīgi, ka būvniecības ieceri atbalstīja Latvijas Biometāna asociācija un Latvijas Ilgtspējīgas attīstības institūts.

Galvenie argumenti, kāpēc stacijas būvniecības iecere būtu jāatbalsta, bija jaunu darbavietu radīšana, uzņēmējdarbības attīstības veicināšana, infrastruktūras un nekustamā īpašuma sakārtošana, inovatīva produkta ražošana, kā arī tika solīts, ka stacijas būvniecība neietekmēs tuvumā esošo māju iedzīvotājus, jo tiks ievēroti visi ar vides aizsardzību saistītie LR normatīvie akti un prasības.

Savukārt pret būvniecības ieceri iestājās, jo tās rezultātā varētu tikt piesārņots gaiss un augsne, bojāti autoceļi.

Ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus, kuri noteic, ka pašvaldībai jāizanalizē un jāizskata iesniegtās anketas, jāņem vērā tuvumā esoša nekustamā īpašuma īpašnieku viedoklis, ņemot vērā faktu, ka Demenes pagastā ir liela vidi piesārņojošo objektu koncentrācija, kas būtiski samazina nekustamā īpašuma vērtību, un to, ka būvniecības ierosinātājs neiesniedza aprēķinus, kuri liecinātu, ka plānotā būvniecība neveicinās vides piesārņojumu, tika nolemts noraidīt Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceri.

Jāatzīmē, ka Tautsaimniecības komitejas sēdē piedalījās SIA „Bīstamo atkritumu serviss” pārstāvji, kuri ierosināja atlikt noraidošā lēmuma pieņemšanu, lai rūpīgāk iepazītos ar nepieciešamo dokumentāciju un nepieciešamības gadījumā izveidotu neatkarīgu ekspertu grupu, kas izvērtētu būvniecības nepieciešamību.

Demenes pagasta pārvaldes priekšsēdētāja Valentīna Gadzāne atzīmēja, ka firmai bija iespēja pamatot būvniecības nepieciešamību, tomēr tās argumenti bija neskaidri un nepārliecinoši.

Būvniecības ierosinātāji piedāvāja interesentiem apmeklēt līdzīgas koģenerācijas stacijas Bēnē un Nicā, kā arī noslēgt vienošanos, kura paredzētu, ka noteikumu neievērošanas gadījumā firma maksātu dubultu soda naudu par vienošanās pārkāpšanu.

Pēc ilgas apspriešanas deputāti Viktors Kalāns un Juris Livčāns bija gatavi dot uzņēmējiem vēl vienu iespēju, tādēļ tika nolemts balsot divas reizes, pirmo – par lēmuma pieņemšanu sākotnējā veidā un otro reizi – par lēmuma pieņemšanas atlikšanu.

Pirmās balsošanas rezultātā par būvniecības ieceres noraidīšanu nobalsoja Jevgeņijs Gridasovs, Valērijs Hrapans, Arvīds Kucins, Aleksandrs Studeņnikovs un Aivars Raščevskis, neviens nebija „pret”, no balsošanas atturējās Viktors Kalāns un Juris Livčāns.

Otrās balsošanas rezultātā par lēmuma pieņemšanas atlikšanu nobalsoja tikai divi deputāti – Viktors Kalāns un Juris Livčāns, pret bija Valērijs Hrapans, Arvīds Kucins, Aleksandrs Studeņnikovs un Aivars Raščevskis. Jevgeņijs Gridasovs no balsošanas atturējās.

Tādējādi lēmums par biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres noraidīšanu tika nodots izskatīšanai Domes sēdē, kas notiks 28.decembrī.


Написать комментарий