N.Petrova: Pirms VPIP jautājuma apstiprināšanas deputātiem jāizvērtē visi “par” un “pret”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējā laikā Daugavpils pilsētas domes deputātu balsošanā izteiktie viedokļi atšķiras. Viens no jautājumiem, kuru deputāti uztvēra neviennozīmīgi, bija jautājums par Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes (VPIP) nosaukuma maiņu, iestādes struktūras reorganizāciju un skolu grāmatvedību centralizāciju.

Daugavpils pilsētas domes deputāte Natālija Petrova, komentējot portālam Gorod.lv, kāpēc atturējās no balsošanas par lēmuma projektu, kas bija saistīts ar VPIP reformu, paziņoja:

„Jautājums par VPIP ietvēra sevī dažus lēmumus par grozījumiem šīs struktūras nolikumā, sakarā ar kuriem man nebija nekādu šaubu. Bet jautājuma par grāmatvedību centralizāciju dēļ atturējos no balsošanas.

Kā ekonomiste zinu, ka centralizētā grāmatvedība ļauj nodrošināt vienotu grāmatvedības uzskaites un plānošanas metodiku, ātru datu apstrādes iespēju, ātru atskaišu sagatavošanu. Vadība redzēs reālu finansiālu situāciju šajā struktūrā, un tai būs vienkāršāk šo situāciju kontrolēt. Pastāvot centralizētai grāmatvedībai, grāmatveža slodze ir lielāka, nekā strādājot ar atsevišķas skolas grāmatvedību, kas nav taisnīgi attiecībā pret darbiniekiem. VPIP grāmatvedības apvienošanas rezultātā grāmatvežu slodze tiks sadalīta vienmērīgi un viņi varēs specializēties konkrētajās operācijās, tas palielinātu darba efektivitāti.

Kā vadītājai man ir labi zināms, ka apakšstruktūras atkarība no „centra” palēnina darbu. Skolas direktoram vai bērnudārza vadītājai ir ērtāk, ja „savs” grāmatvedis ir pie rokas – var operatīvi risināt saimnieciskos jautājumus, veikt maksājumus, saņemt informāciju. Vienota grāmatvedība nebūs tik mobila.

Kā deputāte un Budžeta komisijas locekle es analizēju ciparus un domāju, kā būtu labāk pilsētas budžetam. VPIP grāmatvedību apvienošanas rezultātā grāmatvežu likmju būs mazāk, tas ļaus palielināt strādājošo grāmatvežu darba algas. VPIP aprēķini liecina, ka grāmatvedību centralizācijas ekonomiskais efekts gaidāms nevis pirmajā gadā, bet perspektīvā.

Kā daugavpiliete un politiķe vēlos, lai visiem pilsētniekiem, kuri vēlas strādāt, būtu darbs, un bezdarba līmenis samazinātos. VPIP grāmatvedību apvienošanas rezultātā tiks samazinātas grāmatvežu likmes. Taču cik daudz speciālistu nesaņems darba piedāvājumu no citas pašvaldības struktūras un paliks bez darba?

Līdz sēdei, kas notiks 2013.gada 28.decembrī un kurā šajā jautājumā tiks pieņemts gala lēmums, deputātiem jāizvērtē visi „par” un „pret””. 


Написать комментарий