Drošības policijai aizdomas par valsts noslēpuma aizsardzības pārkāpumiem Valsts kancelejā

foto: ru.123rf.com
foto: ru.123rf.com

Drošības policija (DP) vērsusies Satversmes aizsardzības birojā (SAB) ar lūgumu izvērtēt, vai Valsts kancelejā nav notikuši valsts noslēpuma aizsardzības pārkāpumi.

Saskaņā ar DP paziņojumu presei, veicot procesuālās darbības kriminālprocesā, kas uzsākts saistībā ar neizpaužamu ziņu izpaušanu, šā gada 14. oktobrī Valsts kancelejā izņemti datu nesēji, uz kuriem bijušas norādes par tajos esošās informācijas klasifikācijas pakāpi - "Dienesta vajadzībām". Izņemto datu nesēju apskates laikā DP konstatējusi, ka tajos atrodas arī faili, kas satur dokumentu sagataves ar klasifikāciju "Konfidenciāli" un "Slepeni".

Pamatojoties uz likuma "Par valsts noslēpumu normām" un to, ka datu nesējos, kam piešķirta klasifikācijas pakāpe "Dienesta vajadzībām", nedrīkst glabāt dokumentus ar augstāku klasifikācijas pakāpi, DP vērsusies SAB ar lūgumu izvērtēt, vai Valsts kancelejā nav notikuši valsts noslēpuma aizsardzības pārkāpumi.

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane kategoriski noraida DP pārmetumus un pauž aizdomas, ka DP vēršanās SAB uzskatāma par atbildes reakciju uz Valsts kancelejas un mediju vērsto uzmanību uz iespējamiem cilvēktiesību un vārda brīvības pārkāpumiem. 

 DP uzskata, ka iespējamie valsts noslēpumu saturošas informācijas aizsardzības pārkāpumi, kā arī DP pēdējā laikā uzsāktie kriminālprocesi par neizpaužamu ziņu izpaušanu norāda uz nevēlamām tendencēm valsts amatpersonu attieksmē pret aizsargājamu informāciju.

Nevērīga attieksme pret neizpaužamas informācijas un īpaši valsts noslēpumu saturošas informācijas aizsardzību palielinot arī pretizlūkošanas riskus, kam ir jāpievērš īpaša uzmanība saistībā ar tuvojošos Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

"Delfi" jau ziņoja, ka šoruden skandālu par iespējamu konfidenciālu dokumentu noplūšanu izraisīja atklātībā nonākušās ziņas par Valsts kancelejas juristu ieteikumu slēgt aptuveni 16 miljonus latu vērtu mierizlīgumu ar bijušo "airBaltic" prezidentu Bertoldu Fliku. Par informācijas noplūdi sāktā kriminālprocesa ietvaros notikušas kratīšanas pie Valsts kancelejas darbinieka Ivara Mēkona, kurš ir atbildīgs par pozīciju sagatavošanu investīciju strīdu gadījumos, šonedēļ vēstīja Latvijas Radio. 

Turklāt DP pārstāvji "viesojušies" arī par mierizlīguma projektu vēstījušā Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta telpās, kur izņemti dokumenti.


Написать комментарий