The Economist gada analītiskais izdevums: Nekrologs latam

foto: latvia.travel
foto: latvia.travel

Prestižais žurnāls The Economist savā gada analītiskajā izdevumā The World in 2014 veltījuši atsevišķu rakstu Latvijas latam, kas radies 1922.gadā, atdzimis 1993., un savu eksistenci izbeigs jau 1.janvāri, kad to nomainīs euro.

Kā raksta The Economist, visur citur Eiropā euro sagaida kārtējais gads, kurā tas tiek nīsts. Dienvidos to necieš, jo valstīm ir milzīgi parādi. Ziemeļos to necieš, jo viņiem ir jādzēš šie parādi. Bet Latvijas divi miljoni iedzīvotāju euro uzskata par patvērumu gan ekonomikai, gan politikai. Piederības sajūta valstij, kura pārāk bieži izjutusi atstumtības briesmas.

Lata iepriekšējā nāve 1940. gadā bija viena no daudzajām nežēlīgajām sekām, kuras notiek, kad maza valsts tiek ierauta lielos notikumos. Latvija, tāpat kā Igaunija un Lietuva, bija slepenā Staliņa un Hitlera Eiropas sadalīšanas līguma upuris. Tā laika Baltijas aizstāvis Lielbritānija nolēma to pamest likteņa varā. Līdz ar pievienošanu Padomju Savienībai, lats kā valūtas zīme tika atcelts.

Tālākos gadu desmitus lats bija vien pagātnes "buržuāziskā nacionālisma" relikvija, kuru piemēram pasniedza kā dāvanu kāzās. Citi to drosmīgi izmantoja kā aksesuāru svinot 18.novembri - Latvijas neatkarības dienu.

Pēc Padomju Savienības sabrukuma, Latvijā atkal radās ideja par nacionālās valūtas atjaunošanu. Jo īpašī tāpēc, ka rubļa vērtība bija sasniegusi savu visu laiku zemāko punktu. Radās haoss, cilvēku ietaupījumi bija zaudējuši jebkādu vērtību. Krīzes laikā latvieši audzēja kartupeļus un savus krājumus veidoja no jebkā no, kas atrodas veikalos, norāda The Economist.

Lats turpretī simbolizēja pretējo - stabilu valūtu īstai ekonomikai, veselīgā neatkarību atguvušā republikā. Uz banknotēm un monētām tika attēloti patriotiska rakstura simboli, kā Daugavas upe un ozols.

Citās bijušajās PSRS republikās, kā Ukraina, Baltkrievija un Gruzija, jaunā valūta izrādījās nestabila. Bet lata sistēma, kuru veidoja Latvijas Banka, bija vairāk nekā stabila. Arī brīdī kad 2008. gadā pienāca ekonomiskā krīze, latvieši palika uzticīgi latam un to nedevolvēja, bet gan samazināja tēriņus un palielināja nodokļus. Šobrīd Latvijā ir augošākā ekonomika Eiropā.

Otro reizi nomainot latu ar citu valūtu, Latvijai viss izskatoties daudzsološāk nekā pirmajā reizē. Igaunijas piemērs rāda, ka euro palīdz samazināt eksporta izdevumus, samazina aizņēmumu izmaksas un palielina investīcijas. Iestājoties Eirozonā, Latvija beidzot kļūs par vērā ņemamu valsti Eiropas Savienībā. Igaunijas amatpersonām apmierina fakts, ka nu viņi var apspriest ar euro saistītus jautājums ar Zviedriju, Lielbritāniju un Dāniju kā līdzīgs ar līdzīgu.

Valstīm, kuras vēl pirms 25 gadiem nemaz kartē nebija atzīmētas kā valstis, ir svarīgi būt nozīmīgam spēlētājam ES - tas ir ne tikai simboliski, bet nodrošina nacionālo drošību. Lats var mirt droši, savu uzdevumu tas ir izpildījis.


Написать комментарий