2013. gada rezultāti: Daudzo deputātu solītā līguma ar „Batergo” laušana tā arī nav notikusi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Apkopojot aizejošā gada rezultātus, nevaram nepieskarties uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” līguma tēmai ar uzņēmumu, kura nosaukums gan Daugavpilī, gan Latvijā kopumā, ir ieguvis apskaužamu atpazīstamību – „Batergo”.

Kā zināms, politiķu virkne veidoja savu priekšvēlēšanu kampaņu uz tā pamata, ka jālauž līgums ar uzņēmumu „Batergo”. Vēlētājus pārliecināja: ja līgums paliks spēkā, apkures maksa pilsētniekiem nebūs „ceļama”, bet, ja līgums tiks lauzts, visi būs laimīgi, jo apkures maksas samazināsies uz pusi.

Liktos, ka pirmais, ko bija jāizdara jaunā sasaukuma deputātiem, jālauž šo līgumu, jo arī mērs Jānis Lāčplēsis saka, ka būtu labi lauzt TC–3 līgumus, un realizēt projektu pašiem. Arī vieni no aktīvākajiem deputātiem Jurijs Zaicevs un Jevgeņijs Carevs nelaiž garām iespēju kritizēt šo līgumu. Tomēr pēc aktīva jaunās domes darba mēneša, jūlija beigās deputāti pieņem lēmumu izveidot darba grupu Jevgeņija Careva vadībā, kuras locekļiem jānovērtē TC–1, TC–2 un TC–3 noslēgtos līgumus, tai skaitā, protams arī līgumu ar „Batergo”.

Paskaidrojot darba grupas izveidošanas nepieciešamību, mērs Jānis Lāčplēsis runā par to, ka ekspertīzes oriģināla, kura tika veikta iepriekš, domei nav, bet lēmumam par līguma laušanu nepieciešams juridisks pamatojums. Savukārt deputāts J. Zaicevs pietiekami negaidīti izsakās par starptautisko kompāniju „Ernst&Young”, kura veica uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” novērtējumu. Jevgeņijs Carevs paziņo, ka ekspertīze bija nepareiza un iekļauj sevī to, kas nav vajadzīgs. Acīmredzot piekrītot kolēģiem, Jānis Lāčplēsis saka, ka atdot privātajās rokās TC–3 atšķirībā no TC–2 nedrīkstēja.

Pēc darba grupas darbības mēneša, kuras sastāvā bija J. Carevs un J. Zaicevs, izrādījās, ka ar grupā iekļauto deputātu vēlēšanos ir par maz: bija nepieciešami speciālistu pakalpojumi ar atbilstošu izglītību. Un lūk, septembra sākumā J. Carevs palūdza 13 tūkst. latu ekspertīžu veikšanai (tiesa, uzreiz 2 uzņēmumos – arī „Daugavpils ūdens” pēc deputātu pārliecības vajadzēja ieviest kārtību). Burtiski „izsitot” naudu papildekspertīzēm, J. Carevs pārsteidza deputātus un klātesošos. Zīmīgi, ka sākumā tautas kalpus pārliecināja, ka nauda nepieciešama, lai novērtētu līgumu, bet pēc tam, ka papildlīdzekļi tiks izmantoti līguma laušanas iespēju meklēšanai.

Nauda tika izdalīta un gan advokāti, gan Lietuvas eksperti, par līgumu slēgšanu ar kuriem informācijas nebija, sāka strādāt. Paralēli situācijas noskaidrošanai uzņēmumā „Daugavpils siltumtīkli” pārrunām uz darba grupu tika uzaicināti bijušie mēri un uzņēmuma vadītāji.

Vēl pirms ekspertīžu slēdziena saņemšanas J. Zaicevs paziņoja, ka jaunā ekspertīze būs lētāka nekā iepriekšējā, un atšķirībā no tās, tai būs spēks tiesā. Komentējot šo paziņojumu, pieredzējis jurists paskaidro, ka saskaņā ar likumdošanu arī jaunajam ekspertīzes slēdzienam būs tāds pats spēks kā iepriekšējam, jo tiesa lietas iztiesāšanas gadījumā jebkuru agrāk veikto ekspertīzi pieņems zināšanai, vadoties pēc savas pārliecības.

Kamēr darba grupa strādāja, Daugavpilī notika pietiekami zīmīgs notikums – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas organizētā sapulce par uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” iesniegto jaunā siltumapgādes tarifa projektu, kurā nepiedalījās neviens domes deputāts. Tomēr, kā izrādījās, dažiem deputātiem ir savi tarifa aprēķini, iespējams, tādēļ tie skaitļi, kurus pilsētnieki apsprieda ar Regulatoru, tautas kalpus neinteresēja. Arī bez šī pasākuma apmeklēšanas J. Zaicevs paziņoja, ka pēc viņa aplēsēm, ja līgums ar „Batergo” netiks lauzts, tad pilsētniekus sagaida apkures maksa 3 latu apmērā par kvadrātmetru.

Līdz decembra sākumam pēc darba grupas darbības termiņa pagarinājuma deputātu apspriešanai tomēr nodeva priekšlikumus, kuri tika veikti uz darba grupas darbības rezultātu un ekspertīžu pamata. J. Lāčplēsis atbild uz jautājumiem par darba grupu, ekspertīžu novērtējumiem un līgumu ar „Batergo”, bet virkne deputātu izsaka mēram priekšlikumu nepilnīgas informācijas dēļ atlikt balsojumu.

Tomēr 3. decembrī sēde tomēr notika un darba grupas priekšlikumus, kura 4 mēnešus pārbaudīja uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” darbību un nolēma, ka līgumu ar „Batergo” jālauž, ar 10 balsīm „par” apstiprināja. No balsojuma atturējās Rita Strode un 4 „Saskaņas centra” deputāti – Dmitrijs Rodionovs, Aleksandrs Samarins, Anatolijs Gžibovskis un Aleksejs Nikolajevs.

J. Lāčplēsis, komentējot pieņemto lēmumu, paziņoja, ka līguma laušanas process ar „Batergo” var turpināties ļoti ilgi, un lika noprast, ka kaut kādi lēmumi par TC–3 tiks pieņemti tikai tad, kad līgums būs lauzts, t.i., ne tik drīz. Mēra pārrunas ar „Batergo” pārstāvjiem decembra vidū jautājuma risināšanā neieviesa neko jaunu.

Atliek vien skatīties nākotnē ar optimismu un cerēt, ka deputātu solījumi padarīt pilsētnieku dzīvi labāku, nākamajā gadā tiks izpildīti. 


Написать комментарий