Daugavpils universitāte ietilpst NVS un Baltijas valstu labāko augstāko mācību iestāžu skaitā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neatkarīgā Krievijas informatīvā aģentūra „Interfakss” publicēja Neatkarīgo Valstu Sadraudzības, Gruzijas un Baltijas valstu universitāšu un augstāko mācību iestāžu reitingu. Kopumā tika apstrādāti 407 augstāko mācību iestāžu dati.

Dažu Latvijas augstāko mācību iestāžu skaitā, kuras iekļuva reitingā, ietilpst arī Daugavpils universitāte. Pēc Latvijas rektoru padomes priekšsēdētāja un lielākās Latgales augstākās mācību iestādes vadītāja Arvīda Barševska vārdiem mūsu valsts augstāko mācību iestāžu vidū DU ieņem godpilno 4. vietu, bet kopējā reitingā izrādījās 150.–200. vietā.

Pēc DU rektora domām tas ir liels mūsu universitātes sasniegums, jo šis reitings pamatojas jau uz pastāvošo mācību iestādes akadēmisko reputāciju, publikāciju skaita novērtējumu, darba devēju aptauju, „Scorpus” indeksa analīzi, kura ir pasaulē lielākā vienotā referātu un zinātnisko publikāciju citēšanas datu bāze, ārzemju studentu skaitu, akadēmiskā personāla un doktora grāda īpašnieku skaitu un citi kritērijiem.

Reitinga pirmo vietu ieņem Maskavas M. Lomonosova vārdā nosauktā valsts universitāte, otrajā vietā atrodas Baltkrievijas valsts universitāte, bet pirmo trijnieku noslēdz Sanktpēterburgas universitāte. Baltijas augstāko mācību iestāžu vidū augstākos sasniegumus demonstrē Viļņas universitāte, kura reitingā ieņem 5. vietu, Tartu universitāte (8.–10. vietu) un Rīgas Tehniskā universitāte (27. vieta). Jāatzīmē, ka te galvaspilsētas augstākā mācību iestāde apsteidza Latvijas Universitāti.

DU rektors A. Barševskis ir pārliecināts, ka šis reitings ļaus ar laiku ne tikai radīt nopietnu konkurenci pasaulē, bet arī ievērojami paplašinās augstāko mācību iestāžu ģeogrāfiju un starptautisko sadarbību. Turklāt par daudzām mācību iestādēm ir maz informācijas. 


Написать комментарий