Krīgers: Nodokļu atlaides godprātīgiem darba devējiem iedarbīgāk apkarotu ēnu ekonomiku

foto: kontrakty.ua
foto: kontrakty.ua

Piemērojot nodokļu atlaides sociāli atbildīgiem darba devējiem, valsts varētu iedarbīgāk apkarot ēnu ekonomiku, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers.

Pēc viņa teiktā, valstij būtu jāsniedz papildu atbalsts godīgiem un sociāli atbildīgiem uzņēmējiem, kuri slēdz koplīgumus ar saviem darbiniekiem un nodrošina saviem darbiniekiem cienīgu darbu un algu.

"Vairumā lielo uzņēmumu jau darbojas koplīgumi, kas labvēlīgi gan darba ņēmējiem, gan devējiem. Koplīgumu pārklājums būtu jāpalielina arī mazajos un vidējos uzņēmumos, lai arī šajā sektorā strādājošie justos drošāki par savām darba vietām un pasargātāki no darba devēju iespējamas patvaļas," norādīja Krīgers.

Viņš norādīja, ka mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir izšķirīga nozīme Latvijas ekonomikas turpmākā atveseļošanā un jaunu darba vietu radīšanā, tāpēc to darbība ir pēc iespējas jāatbalsta.

Lai palielinātu koplīgumu pārklājumu mazajos un vidējos uzņēmumos, LBAS strādā pie jaunas iniciatīvas, kas paredz nodokļu atvieglojumus privātajiem uzņēmumiem, valsts un pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem, kuros ir koplīgumi un/vai nozaru ģenerālās vienošanās. Nodokļu atlaides uzņēmējam būtu skaidrs un pozitīvs signāls, ka viņam ir izdevīgi būt sociāli atbildīgam.

"Ēnu ekonomiku nevar izskaust tikai ar represīvām sodīšanas metodēm - valstij ir pozitīvi jāmotivē uzņēmēji, kuri slēdz koplīgumus ar saviem darbiniekiem. Ja viņi dabūs nodokļu atvieglojumus, izbrīvēsies līdzekļi, kurus varēs izmantot, piemēram, darbinieku transporta izdevumu segšanai, izglītošanai vai sporta aktivitātēm. Ekonomika kopumā no tā tikai iegūs, jo samazināsies pelēkās ekonomikas daļa un līdz ar to pieaugs ieņēmumi valsts budžetā," ir pārliecināts LBAS vadītājs.

Atbalstu LBAS ierosmei izteikušas Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK). Diskusijas par iniciatīvu notiek ar darba devējiem, kā arī Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem.

Komentējot LBAS ierosmi, Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu foruma (MVU Forums) izpilddirektors Eduards Filippovs sacīja, ka apsveicama ir ikviena iniciatīva, kuras nolūks ir godīgas konkurences veicināšana.

"To vēlamies mēs visi, jo negodīga uzņēmējdarbība kropļo tirgu un apgrūtina tā darbību. Jebkuras iniciatīvas apspriešanā ir svarīgi iesaistīt iespējami plašu partneru loku - darba devējus un viņus pārstāvošās organizācijas, Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu ministriju, arodbiedrības. Mēs esam gatavi sadarboties arī nodokļu atvieglojumu jautājumā," norādīja MVU Foruma vadītājs.

Filippovs atgādināja, ka kopš pērnā gada vidus Latvijā pēc VID un Finanšu ministrijas ierosmes darbojas arī tā dēvētie baltie saraksti - likumisks regulējums, kas rada apstākļus, lai aplokšņu algas uzņēmējiem vairs nebūtu izdevīgas un neuzticamie komersanti tiktu nošķirti no uzticamajiem, kuriem valsts varētu radīt krietni labvēlīgākus apstākļus uzņēmējdarbībai. Pēc LBAS datiem, pašlaik koplīgumus ar darbiniekiem ir noslēguši aptuveni 2000 Latvijas uzņēmumu, kuri veiksmīgi ir sadarbojušies ar savām arodorganizācijām un spējuši rast abpusēji izdevīgus risinājumus.


Написать комментарий