D. Rodionovs: Pilsētas attīstībai šogad ir paveikts diezgan daudz un daudzas idejas ir guvušas atbalstu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau tika ziņots, 2013. gads Daugavpilij kļuva par gadu, kad pilsētas budžetā transfēri sastādīja 25 milj. latu dažādu Eiropas projektu realizācijai.

Lai iegūtu komentārus par to, kādas darbības šāda rādītāja iegūšanai veica domes Attīstības departaments, un ko tiek plānots realizēt nākamajā gadā, portāls Gorod.lv vērsās pie pilsētas vicemēra Dmitrija Rodionova, kurš pārzina pilsētas attīstības un saimnieciskās darbības veicināšanas jautājumus, kā arī investīciju piesaistīšanas un projektu realizācijas jautājumus.

Kā atzīmēja Dmitrijs Rodionovs, Attīstības departaments strādā gan pie Eiropas projektiem, gan regulāri sagatavo prezentācijas par pilsētu dažādās valodās ārzemju delegācijām, piedalās starptautiskos projektos un konferencēs, popularizējot pilsētu kā ievērojamu ekonomiskās attīstības centru ES austrumu pierobežā.

„Šogad, pateicoties departamenta darbam, tika atbalstīts projekts, kurš ļaus modernizēt Ziemeļu rūpniecības zonu. Šī projekta mērķis ir attīstīt uzņēmējdarbību, tā izmaksas sastāda vairāk nekā 3 milj. latu, realizācijas termiņš – līdz 2015. gadam. Šī projekta ietvaros tiks modernizēta teritorija, kurā strādā daudzi uzņēmumi, tai skaitā lielākie pilsētas un Latgales eksportētāji. Tas kļūs par stimulu jaunām investīcijām Daugavpils pilsētā.

Šogad mēs varam runāt par to, ka ir pabeigta 18 skolu ēku renovācija un teritoriju labiekārtošana: 10 skolas ir nodotas ekspluatācijā, bet 8 tiks nodotas ekspluatācijā tuvākajā laikā. Pabeigti Saules skolas rekonstrukcijas darbi. Eiropas projekta ietvaros pabeigti 4 bērnudārzu siltināšanas darbi, bet vēl 4 bērnudārzu siltināšanas darbi tiks pabeigti nākamajā gadā.

Decembrī ir apstiprināta jauna projekta ideja, kura uzlabos pilsētas velosipēdistu celiņu infrastruktūru: Stropu mežā tiks ierīkoti velosipēdistu celiņi, kurus vasarā varēs izmantot braukšanai ar velosipēdiem un skrituļslidām, bet ziemā – slēpošanai. Projektu tiek plānots realizēt līdz 2015. gada otrajam pusgadam.

Tāpat ir apstiprināta Daugavpils attīstības programma laika periodam no 2014. gada līdz 2020. gadam. Jūlijā notika programmas publiskā apspriešana, kuru apmeklēja 125 cilvēki. Visi 374 saņemtie priekšlikumi ir novērtēti un izskatīti, programmu apstiprināja domes deputāti, un patlaban tā ir nosūtīta apstiprināšanai uz ministriju. Jau ir saņemta pozitīva atsauksme no Latgales plānošanas reģiona. Galīgā programmas apstiprināšana tiek plānota nākamā gada sākumā, kad nacionālajā līmenī būs zināms par atbalstu no ES fondiem nākamajiem 7 gadiem.

Šogad uzsākta arī pilsētas stratēģijas izstrāde līdz 2030. gadam. Šī ilgtermiņa dokumenta izstrādē nākamajā gadā tiks iesaistīti arī pilsētnieki.

Uzņēmējdarbības atbalstam sākta idejas par dotāciju programmu virzīšana, kura paredzēja konkursu jaunajiem uzņēmējiem un līguma slēgšanu ar pašvaldību par dotācijas saņemšanu biznesa attīstībai. Uzņēmējdarbības atbalstam nākamajā gadā tiks organizēti vēl divi pasākumi – biznesa forums maijā (kopā ar Polijas vēstniecību Latvijā un LIAA), un konkurss „Labākais Daugavpils tirgotājs”, kurš notiks vasarā. Šobrīd notiek šo pasākumu sagatavošanas darbi”, – pastāstīja vicemērs.

2013. gadā noslēdzās 7 gadu ES fondu apgūšanas plānošanas periods, un pēdējā pusgada laikā tika sagatavoti dažādi priekšlikumi ministrijām, lai arī nākamajā plānošanas periodā pilsētai būtu pieejami līdzekļi svarīgu projektu realizācijai, piemēram, nākamajai autotransporta mezgla būvniecības kārtai, tramvaju infrastruktūras modernizācijai, energoefektivitātes projektiem, kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai, – atzīmēja D. Rodionovs, piebilstot, ka vienlaikus tiek plānots sākt projektu virknes tehniskās dokumentācijas izstrādi.

 

 


Написать комментарий