Ar «viena bērna politikas» atvieglošanu cer palīdzēt miljoniem vientuļo ķīniešu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ķīnas Nacionālais Tautas kongress pieņēmis rezolūciju, kas paredz mīkstināt tā dēvēto viena bērna politiku, kas, cīnoties ar pārmērīgo iedzīvotāju skaita pieaugumu, Ķīnā tika ieviesta 1970. gadu beigās.

Par to, atsaucoties uz Ķīnas ziņu aģentūras "Xinhua" vēstīto, informē BBC.

Atbilstoši rezolūcijai, ķīniešu ģimenēs varēs būt divi bērni, taču pie nosacījuma, ka vienam no vecākiem ir tikai viens bērns. Minētais viena bērna politikas atvieglojums jau ir izmēģināts atsevišķās Ķīnas daļās.

Ķīnas Komunistiskās partijas iniciatīva par viena bērna politikas "mīkstināšanu" tiek saistīta ar to, ka, ņemot vērā demogrāfiskās tendences, tas ir, nācijas novecošanu, šī politika kļuvusi arvien nepopulārāka. Tiek lēsts, ka 2050. gadā vairāk nekā ceturtdaļa Ķīnas iedzīvotāju būs vecāki par 65 gadiem.

Tāpat teju četrdesmit gadu garumā realizētā viena bērna politika daudzas ķīniešu ģimenes savulaik pamudinājusi uz selektīvajiem abortiem, tādēļ, atbilstoši demogrāfu aplēsēm, šīs desmitgades beigās Ķīnā būs vismaz 24 miljoni vientuļu reproduktīvā vecuma vīriešu, kuru izredzes atrast sievu un radīt pēcnācēju, tiek vērtētas kā niecīgas. Ieviešot viena bērna politikas atvieglojumus, amatpersonas cer vairot šo vīriešu izredzes izveidot ģimeni.


Написать комментарий