Ko Ziemassvētkos saņēmušas Latvijas slavenības?

foto: freeoboi.ru
foto: freeoboi.ru

Klusais Ziemassvētku gaidīšanas laiks jau aiz muguras, svētki nosvinēti, un saņemts daudz dažādu dāvanu. 

Kāda bijusi šogad populārākā dāvana, un ko svētkos saņēmušas Latvijas slavenības, noskaidroja portāls Kasjauns.lv.

Straujiem soļiem tuvojas jaunais 2014. gads, kas nesīs daudz pārmaiņu. Lielākā no tām, protams, jauna valūta. Pie visvairāk saņemtajām dāvanām varētu pieskaitīt arī eiro sākuma komplektus. „Pēdējās nedēļās eiro sākuma komplektiem bija milzīgs pieprasījums, daudzi teica, dāvināšot radiem, lai būtu ar ko sākt dzīvot 1. janvārī. Mūsu filiālē vien visus sākuma komplektus izķēra pāris dienu laikā. Veidojās rindas, un cilvēki pirka pat vairākus komplektus, lai Ziemassvētkos varētu iepriecināt ģimeni un radiniekus” stāsta "Swedbank" Rīgas filiāles klientu apkalpošanas speciāliste Katrīna. 

Taču, lai arī eiro tika dāvināti, par populārāko dāvanu šajos Ziemassvētkos cilvēki joprojām uzskata garīgās vērtības. 

Slavenību dāvanu topā grāmatas

Sazinoties ar vairākiem Latvijā atpazīstamiem cilvēkiem, portāls Kasjauns.lv secināja – populārākā dāvana, viņuprāt, šajos svētkos bijusi laba grāmata. 

Aktrise Agnese Zeltiņa portālam Kasjauns.lv atklāj, ka viņa šajos svētkos dāvanās saņēmusi tieši grāmatas, un paštaisītas dāvaniņas, arī kosmētiku. Zeltiņa atzīst, ka šie ir ģimenes svētki, un galvenā dāvana ir kopā būšana un mīlestība, ko varam sniegt viens otram.

Savukārt, mūziķis Intars Busulis stāsta, ka galvenais ir dāvināt praktiskas dāvanas, vai nedāvināt neko. „Uzskatu, ka Ziemassvētkus ir jāsvin tikai ģimenes lokā, un ar labākajiem draugiem. Man svētkos dāvināja dažādas praktiskas lietas – sveces, zeķes, piparkūkas, pat palagu un apakšbikses,” smejas Busulis. Mūziķis citiem iesaka sekot viņu radinieku piemēram, un dāvināt lietas, ko var izmantot praktiski. Taču galvenais tomēr esot kopā būšana, nevis dāvanu saņemšana.

Arī populārais pavārs Elmārs Tannis stāsta, ka garīgas lietas un grāmatas svētkos ir  vislielākā vērtība. Viņš pats ļoti priecājies par bērnu uzdāvinātajām paštaisītajām gleznām. „Gleznas bija labākais, ko saņēmu, bērni tās zīmējuši ar visu sirdi un dvēseli.”

Tikmēr mūziķis Ralfs Eilands  portālam Kasjauns.lv stāsta, ka dāvanas jau sen vairs nav viņa prioritāte Ziemassvētkos. „Ziemassvētku vecītim vēstules nerakstu, un nav tādu dāvanu, ko tā ļoti gribētu saņemt. Domāju, ka cilvēki visvairāk dāvina naudu, populārākā varētu būtu eiro dāvināšana. Taču man galvenais Ziemassvētkos ir nevis dāvanas, bet kārtīga paēšana, un svētku sagaidīšana ģimenes lokā. Pats šogad dāvanās saņēmu eiro, plašu atskaņotāju, koncertierakstus, dažādus našķus un grāmatas.” 

Saeimas deputāts Imants Parādnieks pastāstīja, ka šajos svētkus saņēmis oriģinālu un dārgu dāvanu, proti, šaha komplektu un pulksteni. Taču par populārākajām dāvanām, deputāts uzskata labus vārdus, jo garīgas vērtības cilvēkiem ir vairāk vajadzīgas, nekā materiālās. 

Latviešiem galvenais – kopā būšana 

Kamēr Latvijas slavenības atklāja, ko Ziemassvētkos saņēmušas šogad, centāmies noskaidrot, kādas bijušas nozīmīgākās dāvanas pārējai sabiedrībai. 

Lai noskaidrotu, kādas dāvanas latvieši saņēmuši šajos Ziemassvētkos, izveidojām aptauju, uzdodot jautājumu – „Kādas dāvanas Tu šogad saņēmi Ziemassvētkus?” Uz jautājumu atbildēja vairāk kā 800 respondentu, un vairāk kā puse atzina – galvenais svētkos ir saņemt ģimenes mīļumu, un nelielas dāvaniņas. 

Gandrīz tikpat liela daļa uzskata, ka materiālām lietām svētkos vispār nav nozīmes, galvenais ir kopā pavadītais laiks. Vien daži cilvēki atzinuši, ka dāvanā saņēmuši ko lielu, dārgu un sen gaidītu. 

Bija arī tādi aptaujātie, kuri Ziemassvētkus nesvinot, un uzskatot, ka tā ir tāda bērnu padarīšana vien. 
Taču kopumā nākas atzīt – Ziemassvētki latviešiem ir īpašs laiks, kad beidzot satikties ar tuvajiem, un pavadīt kādu brīdi kopā, nesteidzībā. 


Написать комментарий