Daugavpilī nodoti ekspluatācijā vairāki svarīgi objekti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada nogalē, decembrī, Daugavpilī ekspluatācijā nodoti daži objekti, kuri tika rekonstruēti vai būvēti dažādu ES projektu ietvaros.

Decembra sākumā ekspluatācijā tika nodota „Saules skolas” vēsturiskā ēka, kuras rekonstrukcija ES projekta ietvaros tika uzsākta 2009.gadā. Pēc galvenā darbuzņēmēja atzīšanu par maksātnespējīgu tika izsludināts jauns konkurss un veikta jauna iepirkuma procedūra, bija nepieciešams arī papildfinansējums. Visa ēkas konstrukcija, sienas un jumts tika rūpīgi apsekoti vēl projektēšanas stadijā. Rekonstruētās ēkas darbnīcās tika uzstādīts projekta ietvaros iegādātais aprīkojums. Daļa „Saules skolas” skolēnu nākamo semestri mācīsies jaunajā ēkā.

18.decembrī Daugavpilī tika nodots ekspluatācijā pirmais tunelis gājējiem un riteņbraucējiem Vidzemes ielas posmā zem dzelzceļa sliedēm: tunelis ir izgaismots, izveidots asfaltēts celiņš gājējiem un riteņbraucējiem. Šajā ceļa posmā ir intensīva autotransporta satiksme, tādēļ, rūpējoties par gājēju drošību, tika nolemts izbūvēt tuneli. Pašvaldības pārstāvji atzīmēja, ka darbi bija sarežģīti, celtniekiem nācās cieši sadarboties ar Latvijas dzelzceļu.

20.decembrī tika pieņemti ekspluatācijā restaurētie Nikolaja vārti, atjaunotais gājēju koka tilts pār aizsarggrāvi, Daugavas ielas malā ierīkotais autotransporta stāvlaukums, kā arī atjaunotais Nikolaja ielas posms ar rekonstruētajām un jaunām funkcijām pielāgotajām ēkām Nr.7 (sabiedriskās tualetes) un Nr.13 (noliktava). Būvdarbi tika veikti Eiropas reģionālās attīstības fonda projekta „Daugavpils cietokšņa Nikolaja ielas un tās apbūves atjaunošana” ietvaros. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 1 313 743 lati, kur ERAF finansējums ir 85%, valsts budžeta dotācija – 3%, bet pašvaldības līdzfinansējums – 12%.

Visi objekti jau tagad ir brīvi apskatāmi, darbojas ielu nakts apgaismojums. Nikolaja vārti tiks svinīgi atvērti nākamā gada maijā, bet līdz tam darbdienās no plkst.10:00 līdz 17:00 būs apskatāma to caurbrauktuves telpa, kā arī pa tiem varēs iziet uz koka tiltu, lai apskatītu cietokšņa aizsargvalni un aizsarggrāvi. Stāvlaukumā Daugavas ielā var atstāt automašīnas un autobusus, un pa izbūvēto celiņu līdz koka tiltam var ienākt cietoksnī caur svinīgajiem Nikolaja vārtiem. No maija vārti būs vaļā arī brīvdienās, kā arī būs apskatāmas to sānu jomu telpas un tajās ierīkotas ekspozīcijas.

2014.gada pavasarī tiks pabeigti aizsarggrāvja attīrītā posma apzaļumošanas darbi – pie futbola stadiona, kā arī izbūvēts lietus ūdeņu kanalizācijas sūkņu stacijas pieslēgums elektrotīkliem. Projekta rezultātā tiks sakārtota Daugavpils pilsētas un cietokšņa ievērojama teritorija un infrastruktūra, tādā veidā veicinot tūrisma, uzņēmējdarbības un kultūras attīstību pilsētā, reģionā un valstī kopumā.


Написать комментарий