Lietuva noslēdz prezidentūru ES Padomē

foto: dw.de
foto: dw.de

Līdz ar gada pēdējām dienām izskan arī Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē.

Tālāk stafete tiek nodota Dienvideiropas valstij Grieķijai, kurai tā būs jau piektā prezidentūra.

Tiek norādīts, ka, neraugoties uz saspringto dienaskārtību, Lietuva ir veiksmīgi īstenojusi tai uzticētos pienākumus, ko atzinušas arī augstākās Eiropas Savienības amatpersonas. Lietuva aizvadīto sešu mēnešu laikā guvusi plašu atpazīstamību – to apmeklēja vairāk nekā 30 000 viesu, prezidentūras pasākumus atspoguļoja aptuveni 1 800 žurnālistu visā pasaulē.

Grieķijas prezidentūras sākums ir atgādinājums mums, ka jau pēc gada tieši Latvijai būs godpilnais pienākums būt par ES Padomē prezidējošo valsti, uzsver Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts.

Lietuva savas prezidentūras laikā panāca vienošanos par 251 Eiropas Savienības likumdošanas un politisko iniciatīvu, savukārt progress sarunās noticis par 114 iniciatīvām.

Kā lielākos sasniegumus Lietuva norāda vienošanos ar Eiropas Parlamentu par nākamo septiņu gadu budžetu, progresu sarunās par banku savienības izveidi, kā arī par ekonomiskās izaugsmes un konkurētspējas veicināšanas pasākumiem un par ES ārpolitiku, izvērtējot aizvadīto Austrumu partnerības samitu.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atzīst, ka prezidentūra ES Padomē Lietuvai ir sniegusi vērtīgu pieredzi un patlaban uz savas valsts prezidentūru var atskatīties ar lielu gandarījumu. «Lietuva ir attaisnojusi Eiropas uzticēšanos. Ir nodibināts stingrs pamats tālākai atvērtas, uzticamas, uz attīstību vērstas Eiropas veidošanai,» piebilst D.Grībauskaite.

2014.gada 1.janvārī sāksies Grieķijas prezidentūra ES Padomē, kuras prioritāro jautājumu vidū būs ekonomiskās izaugsmes veicināšana, eirozonas integrācija, migrācijas un jūrlietu jautājumi. Grieķijas prezidentūra par savu prezidentūras logo izvēlējusies lakoniskas, eliptiskas formas baltas buras un laivas siluetu, kas peld zilos ūdeņos. Prezidentūras logo vēstījums: «Vienoti mēs burājam uz priekšu!»


Написать комментарий