Ārsta viedoklis: “Spaisu” lietošana var novest pie psihiskām slimībām

foto: voodoopipl.ru
foto: voodoopipl.ru

Kā zināms, Daugavpilī var iegādāties „legālās narkotikas” – smēķēšanas maisījumus, jo pilsētā strādā tā saucamo „spaisu” veikals.

“Spaisa” sastāvā ir vairāki komponenti, tikai daļa no tiem nav kaitīga, bet vairākums tiek uzskatīts par narkotiska rakstura vielām. Tomēr daudzi jaunieši uzskata, ka „spaisi” nav kaitīgi un neietekmē viņu veselības stāvokli.

Iniciatīvas grupa „Stop Drugs”, kurā darbojas dažādas Daugavpils jauniešu organizācijas, ar Valsts policijas atbalstu, piedalījusies dažos reidos, kas ir vērsti pret „spaisu” tirdzniecību. Akcijas rezultātā tika konfiscētas vairāk nekā 100 paketes ar apdullinošām vielām.

Daugavpils pilsētas domes deputāts un Psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes loceklis Reinis Joksts pastāstīja portālam Gorod.lv, ka slimnīcas pacientu vidū ir cilvēki, kuri ilgstoši lietojuši šādas vielas. Dažos gadījumos „legālo narkotiku” lietošanas dēļ cilvēkiem radās psihiskā rakstura slimības.

Pēc R.Joksta domām, jebkura veida narkotikas negatīvi ietekmē cilvēka organismu. „Latvijas likumdošanā ir noteiktas aizliegtās vielas un atbildība par to glabāšanu un izplatīšanu. Diemžēl likumdošana nav pilnīga un bieži vien nav pamata ierosināt krimināllietu sakarā ar to lietošanu. Galvenā problēma ir saistīta ar to, ka „legālo narkotiku” saraksts visu laiku tiek papildināts.

Nesen likumā tika pieņemti grozījumi, saskaņā ar kuriem Slimību profilakses un kontroles centrs gada laikā var aizliegt kādu vielu lietošanu, ja tiek saņemta informācija par to negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību. Šajā laikā minētā viela tiek izpētīta un, ja tā tiek atzīta par kaitīgu, to iekļauj aizliegto vielu sarakstā. Taču šāda veida legālo narkotiku ražošanas industrija ātri attīstās, apsteidzot parastu farmācijas jomu.

Tomēr Daugavpils jauniešu rīkotie reidi ir ļoti nepieciešami, jo „spaisu” lietošanas problēmai ir sociālais raksturs un tā ir atkarīga no audzināšanas, izglītības un dzīves līmeņa”, paziņoja ārsts.


Написать комментарий