Daugavpils novada domes deputāti pieņēma gala lēmumu par Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecību Demenē

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien, 28.decembrī, notika šā gada pēdējā Daugavpils novada domes deputātu sēde, kuras gaitā tika lemts viens no strīdīgākajiem jautājumiem.

Jāatzīmē, ka firmai „Bīstamo atkritumu serviss” tika atteikts Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres īstenošanā. Šo lēmumu pieņēma vairākums deputātu (15), savukārt divi deputāti – Anita Miltiņa un Viktors Kalāns – atturējās no balsošanas.

Sēdes gaitā ziņotājs – Daugavpils novada domes Lietu pārvaldes Juridiskās daļas vadītājs Andris Pļaskota – pastāstīja, ka no 419 saņemtajām anketām 47 tika atzītas par neatbilstošam. 250 anketās Daugavpils novada iedzīvotāji atbalstīja būvniecības ieceri, 122 – iestājās pret to. Zīmīgi, ka būvniecības ieceri atbalstīja Latvijas Biometāna asociācija un Latvijas Ilgtspējīgas attīstības institūts.

Tomēr lēmums par atteikumu īstenot šo ieceri tika pieņemts, ņemot vērā Demenes pagasta būvniecības vietai tuvumā dzīvojošo iedzīvotāju viedokli, kuri izteicās pret būvniecības ieceri, kā arī tāpēc, ka Demenes pagastā ir liela vidi piesārņojošo objektu koncentrācija, kas būtiski samazina nekustamā īpašuma vērtību, un tāpēc, ka būvniecības ierosinātājs neiesniedza aprēķinus, kuri liecinātu, ka plānotā būvniecība neveicinās vides piesārņojumu.

Pēc A.Pļaskotas vārdiem, lēmumā tika iekļauts jauns punkts, kas paredz, ka Daugavpils novada domes Būvvalde atkārtoti izskatīs jautājumu par Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecību Demenes pagastā, ņemot vērā jaunu projekta skici un būvprojekta tehnoloģisko risinājumu, kas tika iesniegts šā gada 19.decembrī.

Sēdē piedalījās firmas „Bīstamo atkritumu serviss” vadītājs, kurš atzīmēja, ka firma esot apmierināta ar publiskās apriešanas rezultātiem: „Cilvēki mūs atbalsta un tas ir labi. Gribu nedaudz pastāstīt par publiskās apriešanas būtību. Šobrīd tai ir informatīvais raksturs, vēlējāmies izprast iedzīvotāju viedokli, tikties ar zemniekiem, ņemt vērā viņu priekšlikumus. Bija svarīgi noskaidrot Demenes pagasta pārvaldes vadības viedokli. Kāpēc informatīvais raksturs? Tāpēc, ka publiskās apspriešanas rezultātā var saņemt atteikumu vai arhitektūras un plānošanas uzdevumu. Šajā gadījumā arhitektūras un plānošanas uzdevums tika izsniegts 2012.gada 29.augustā. Uz tā pamata izstrādājām tehnisko projektu. Savukārt šā gada vasarā, saskaņojot ar Būvvaldi pirmo projekta skici, nolēmām organizēt iedzīvotāju aptauju. Esam ļoti pateicīgi viņiem par atbalstu, bet pašvaldībai – par informāciju. Esam iesnieguši dažas vēstules, tostarp 19.decembra vēstuli ar lūgumu atsaukt publisko apspriešanu, tādēļ lūdzu noņemt šo jautājumu no darba kārtības, jo tam nav juridiska pamata”.

Deputāts Aivars Raščevskis izteica piezīmi, ka Tautsaimniecības komitejas sēdē netika ziņota pilna informācija par jaunu projekta skici. Tādēļ radās jautājums, vai turpmāk tehnoloģijas netiks mainītas. Firmas „Bīstamo atkritumu serviss” pārstāvis atbildēja, ka esot vairākkārt griezies pie novada vadības, ierosinājis tikties un pat izveidot darba grupu, kas izvērtētu ar ieceri saistītos aktuālākos jautājumus, tomēr šie ierosinājumi netika atbalstīti.

Savukārt Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins atzīmēja, ka 19.decembrī tika saņemti ne visi firmas pārstāvja minētie dokumenti, uz ko būvniecības ierosinātājs atbildēja, ka droši vien pasta nodaļā notikusi kļūda.

Kā ziņots, rezultātā 15 deputāti nobalsoja par Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres noraidīšanu, 2 deputāti no balsošanas atturējās.


Написать комментарий