Kurās vietās 2014.gadā sāksies vai turpināsies karadarbība?

foto: pikabu.ru
foto: pikabu.ru

Žurnāls Foreign Policy apkopojis tās vietas, kurās jaunajā 2014.gadā gaidāma karadarbība. 

Sarakstā iekļautas gan valstis, kurās tā jau notiek, gan arī reģioni kuros konflikti draud pāraugt nopietnā vardarbībā.

Visvairāk vardarbības uzliesmojumu paredz Sīrijā, kur jau ilgāku laiku notiek cīņa pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Par izšķirošo pavērsiesnu visticamāk kļūs Ženēvas miera konference 22. janvārī, kurā klāt būs gan Sīrijas valdība, gan opozīcija. Tāpat tiek paredzēts, ka karadarbība sāksies Libānā.

Karadarbības sākšanās paredzama arī Centrālāfrikas Republikā, kur piedevām valdības spēku reliģija ir kristietība, bet opozīcijas - islams. Ilgus gadus Sudānā ilgusī nestabilitāte arī draud pāraugt nopietnā vardarbībā.

Saspringta situācija, kas iespējams var pāraugt karā, ir arī Irākā un Lībijā. Vardarbība draud uzliesmot arī Afganistānā un Bangladešā.

Karadarbība visticamāk sāksies arī atsevišķu valstu reģionos - Sahēlā un Nigērijas ziemeļos seperātiskās kustības un musulmaņu terorisms var apdraudēt Mali, Nigēras un Nigērijas valstu stabilitāti.

Žurnāls prognozē, ka stabilitāte Ziemeļkaukāzā ir atkarīga no Soču OS - ievērojami drošības pasākumi visticamāk novedīs pie tā, ka konflikti pēc Olimpiskajām spēlēm tikai pieaugs.

Visbeidzot, asiņains gads tiek paredzēts arī Hondurasā, kurā jau pērn bija milzīgs ievērojamu personu slepkavību skaits un lielākā daļa likumsargu ir saistīti ar noziedzīgajiem grupējumiem, kas kontrolē daļu valsts.


Написать комментарий