Prezidentam būs grūti noraidīt Straujumas kandidatūru, uzskata politologs

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam būs grūti noraidīt Laimdotas Straujumas (V) kandidatūru un nevirzīt viņu Ministru prezidenta amatam, pat ja viņš to gribētu, pirmdien LNT raidījumā “900 sekundes” atzina politologs Juris Rozenvalds.

Rozenvalds sacīja, ka viņas kandidatūra varētu gūt atbalstu Saeimā un lieli pārsteigumi šeit nav gaidāmi.

Viņš atzīmēja, ka valdība, kas tagad tiek veidota, "lieliem darbiem nav domāta", jo ir gaidāmas vēlēšanas, taču tai ir gaidāmas vairākas smagas izšķiršanās būtiskos jautājumos.

"Vieglas dienas šo valdību negaida," prognozēja politologs.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" svētdien valdes sēdē nolēmusi par Ministru prezidenta amata kandidātu virzīt pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu, kura kļuvusi par šī politiskā spēka biedri.

Straujuma paziņojusi, ka jaunajai valdībai būs ļoti svarīgi turpināt pašreizējās Valda Dombrovska (V) valdības uzņemto kursu makroekonomikā.

Premjera amatam izvirzītā kandidāte arī atzina, ka viņai bija pārdomu laiks, tomēr viņa pieņēma lēmumu uzņemties šo posteni, ja tam piekritīs koalīcijas partneri un Valsts prezidents nominēs viņu šim amatam.

Premjera amatam izvirzītā kandidāte arī atzina, ka viņai bija pārdomu laiks, tomēr viņa pieņēma lēmumu uzņemties šo posteni, ja tam piekritīs koalīcijas partneri un Valsts prezidents nominēs viņu šim amatam.

Līdzšinējais premjerministrs Dombrovskis pērn 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Pēc Dombrovska demisijas notika vairākas politisko konsultāciju kārtas, "Vienotība" divas reizes piedāvāja prezidentam savus premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Bērziņš tos noraidīja.

1951.gada 24.februārī dzimusī Straujuma ir beigusi Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, 1992.gadā viņa ieguvusi ekonomikas doktora grādu.

Pēc augstskolas beigšanas Straujuma strādājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā, SIA "Latvijas Datu centrs", kā arī vadījusi SIA "Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs".

Kopš 1999.gada 16.novembra Straujuma strādāja par valsts sekretāra vietnieci Zemkopības ministrijā, bet no 2000.gada 9.oktobra līdz 2006.gada 31.decembrim viņa bija Zemkopības ministrijas valsts sekretāres amatā.

No 2007.gada janvāra līdz 2010.gada decembrim Straujuma ieņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāres amatu, bet no 2011.gada janvāra līdz oktobrim viņa bija ministrijas valsts sekretāra vietniece.

2011.gada 25.oktobrī Saeima apstiprināja Valda Dombrovska valdību ar Straujumu zemkopības ministres amatā. Toreiz Straujumu šim postenim bija virzījusi "Vienotība", lai gan viņa pati bija bezpartejiska.


Написать комментарий