Iedzīvotāji sākuši aktīvāk vakcinēties pret gripu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Šajā gripas sezonā iedzīvotāji pret lipīgo vīrusu vakcinējas aktīvāk nekā iepriekšējos četrus gadus, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Anete Vilciņa.

SPKC apkopotie dati liecina, ka pagājušā gada septembrī, oktobrī un novembrī salīdzinājumā ar iepriekšējiem četriem gadiem pret gripu vakcinēto iedzīvotāju skaits ievērojami palielinājies. Oktobrī pret gripu bija vakcinējušies 6052 iedzīvotāji, kamēr 2012.gadā šajā laikā - 2714, savukārt novembrī 5083 iedzīvotāji, salīdzinot ar 2820 cilvēkiem 2012.gadā.

Šādu tendenci SPKC speciālisti daļēji saista ar aizvadītās gripas sezonas dramatiskajām sekām, kad no vīrusa izraisītajām komplikācijām nomira 79 cilvēki.

"Šogad vakcinācijas pieaugums vērtējams ļoti pozitīvi - jo lielāks vakcinēto iedzīvotāju skaits, jo mazāka iespēja gripas vīrusam izplatīties," uzsver SPKC speciālisti. Pozitīvi viņi vērtē arī to, ka lielākā daļa iedzīvotāju, kuri gripas poti ir saņēmuši, ir riska grupu pacienti - vecāka gadagājuma iedzīvotāji un cilvēki ar hroniskām saslimšanām.

Līdz šim visaktīvāk pret gripu vakcinējušies Rīgas un Latgales reģiona iedzīvotāji.

Plaša gripas vīrusa cirkulācija joprojām nav sākusies, un ikviens, kuram ģimenes ārsts iesaka vakcinēties pret gripu, to vēl var paspēt izdarīt, lai iegūtu imunitāti un izsargātos no saslimšanas, atgādina SPKC epidemiologi. Imunitāte pēc gripas potes saņemšanas izveidojas septiņu līdz desmit dienu laikā. Tāpat jāatceras, ka gripas vīruss ir ļoti mainīgs, tāpēc jāvakcinējas katru gadu.

SPKC epidemiologi gan norāda, ka atsevišķos gadījumos vakcinācija pret gripu nav ieteicam, tāpēc iepriekš ieteicams konsultēties ar ģimenes ārstu.


Написать комментарий