Vīru kora „Pareizticīgie dziedoņi” koncerts

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Svētdien, 12. janvārī plkst. 16.00 Latgales vēstniecībā GORS koncertu sniegs Maskavas vīru koris „Pareizticīgie dziedoņi” (Krievija). Par to ziņo Rēzeknes portāls.

Rietumeiropas muzikālajās aprindās krievu baznīcas koru dziedāšana allaž radījusi īpašu sajūsmu, jo īpaši krievu oktāvistu majestātiskais skanējumus.

Dziedāšanas kaisme krievu pareizticīgo kora klausītāju aizrāvusi gan senāk, gan šodien, un būtu grūti to izskaidrot loģiski. Krievu pareizticīgo kora dziedāšanā izpaužas īstenā krievu tautas dvēseles degsme.

Maskavas vīru koris "Pareizticīgie dziedoņi" ("Pravoslavnije pevčije") tika izveidots 1992. gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedoņiem no Maskavas baznīcu koriem. Krievijā, kur izcilu vīru koru nav mazums, tas pelnīti uzskatāms par labāko kori, kas turpina jau kopš XVI gadsimta Krievzemē pastāvošo dziedošo diakonu koru tradīcijas. Kora repertuārā ir krievu garīgā kormūzika kopš tās pirmsākumiem līdz pat XX gadsimtam ar īpašu uzsvaru uz pirmsrevolūcijas Maskavas skolas komponistu mūziku. Jau kopš pirmajiem koncertiem koris pārsteidz klausītājus ar savu profesionālo meistarību, cēlo skanējumu un īpašo garīguma gaisotni.


Написать комментарий