Tūkstošiem nelegālo afrikāņu imigrantu Izraēlā protestē pret jauno aizturēšanas likumu

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Telavivā pirmdien - jau otro dienu pēc kārtas - notiek vērienīgas nelegālo afrikāņu imigrantu demonstrācijas, kas šādi protestē pret jauno Izraēlas likumu, kas stājās spēkā pagājušajā mēnesī un atļauj aizturēt nelegālos imigrantus bez tiesas līdz pat vienam gadam, ziņo LETA-AFP/DW.

Pirmdienas demonstrācijā piedalījušies aptuveni 10 tūkstoši cilvēku, vēsta policija. Svētdien demonstrantu bijis no 10 līdz 30 tūkstošiem. Līdzīgi protesti pret jauno likumu notika arī iepriekš, bet nekad tik lielos apmēros.

Pirmdien demonstranti - pamatā no Sudānas un Eritrejas - devās gājienā no Telavivas centra uz vēstniecību rajoniem, aicinot sniegt palīdzību situācijā, kad Izraēla atsakās piešķirt viņiem bēgļu statusu un bez tiesas apcietinājusi vairākus simtus patvēruma meklētāju.
Pirmdien demonstrācija notikusi koordinēti un nav izraisījusi sabiedriskās kārtības traucējumus. Ejot gar ANO augstā bēgļu komisāra biroja (UNHCR) Izraēlas pārstāvniecību, demonstranti sauca - "Mosties, ANO!".

Kopš 2009.gada patvēruma piešķiršanas lietas Izraēlā vairs neizskata UNHCR, bet gan Izraēlas Iekšlietu ministrija.

Pēdējā gada laikā Izraēla nav piešķīrusi bēgļa statusu nevienam cilvēkam, sacīja UNHCR amatpersona Šārona Harela. Tiesa gan, Iekšlietu ministrijas amatpersona ziņu aģentūrai AFP apliecināja, ka bēgļa statuss tomēr esot piešķirts desmit personām.

Izraēlas labējā valdība atbrīvošanos no afrikāņu imigrantiem pērn pasludinājusi par vienu no savām prioritātēm. Valdība skaidro, ka imigrantu dzīvošana Izraēlā apdraud tās ebrejisko raksturu. Cilvēktiesību aizstāvju grupas apgalvo, ka valdība izmantojusi likumu, lai arestētu jau vairāk nekā 300 cilvēku.

Vairāki simti imigrantu, kas nelegāli ieradušies Izraēlā, tiek turēti, kā amatpersonas to raksturojušas, "atvērtajā" aizturēšanas centrā netālu no Izraēlas robežas ar Ēģipti. Imigrantiem ir atļauts pa dienu atstāt nometni, bet viņiem aizliegts meklēt darbu. Imigrantiem arī vairākas reizes dienā jāpiesakās varasiestādēs un 48 stundu laikā jāatgriežas aizturēšanas centrā vai arī viņiem draud arests.

Imigranti tiek aizturēti centrā tik ilgi, kamēr Izraēlas varasiestādes izlemj, vai piešķirt viņiem patvērumu vai deportēt. Izraēlas amatpersonas norādīja, ka imigrantiem tiek piešķirts arī vairākus simtus dolāru liels pabalsts, ja viņi brīvprātīgi piekrīt atgriezties savā valstī.

Tiek uzskatīts, ka Izraēlā nelegāli dzīvo vairāk nekā 60 000 cilvēku. Daudzi no viņiem apgalvo, ka nevar atgriezties savā valstī, jo viņu dzīvība tur ir apdraudēta. Lielākā daļa imigrantu, domājams, ieradušies Izraēlā no Ēģiptes pēdējo pāris gadu laikā, kamēr vēl nebija uzcelta lielākā daļa žoga uz abu valstu robežas.

Iepriekšējais likums ļāva varasiestādēm aizturēt imigrantus līdz pat trim gadiem. Izraēlas Augstākā tiesa septembrī to atcēla. Pret jauno likumu tiesā vērsušās vairākas organizācijas, tostarp Izraēlas Pilsoņu tiesību asociācija (ACRI).


Написать комментарий