Latgales skolēni latgaliski un latviski pastāstīs, ko vēlas sasniegt dzīvē

foto: lakuga.lv
foto: lakuga.lv

Devīto gadu pēc kārtas Aglonas vidusskola rīko novadniecei, dzejniecei un pedagoģei Naaizmērstulei (Rozālijai Tabinei) veltītu Latgales reģiona lauku skolu jaunrades darbu konkursu. 

Triju mēnešu laikā mūsu reģiona skolēniem ir iespēja radoši izpausties un pierādīt prasmi saprotami un gramatiski pareizi izteikties latviešu un latgaliešu valodā. Konkursa temats ir pārdomas par to, ko skolēns vēlētos sasniegt savā dzīvē (Soki, kū gribi dzeivē sasnēgt? Uz kū nasās tovs prōts un sirds?).

Talantīga skolotāja un dzejniece savu pseidonīmu iegūva klosterī Polijā, kur katrai klostermāsai bijis iedots kāda zieda vārds. Tā kā Rozālija ļoti ilgojusies pēc mājām un Latgales, tika iesaukta par Neaizmirstuli.

Latgales skolēni šajā radošajā konkursā parasti piedalās visai aktīvi. Šogad uzvarētājus noteiks trijās vecuma grupās: 5.-7.klašu, 8.-9.klašu un 10.-12.klašu skolēnu vidū. Lai piedalītos konkursā, radošie darbi līdz šā gada 3.februārim jāsūta uz e-pastu aglonasvsk@pvg.edu.lv.

Labākie darbi vai darbu fragmenti tiks nolasīti apbalvošanas ceremonijā, kas Aglonas vidusskolā notiks šā gada 13.martā. Visi darbi tiks apkopoti jaunrades darbu žurnālā.

Pēc jaunrades darbu konkursa rīkotāju domām, konkursa mērķis ir iemācīt skolēnus vērot, analizēt, izvērtēt un izteikt pārdomas par tendencēm sabiedrībā, kā arī mudināt viņus ikdienā saskatīt skaisto un savdabīgo un sekmēt piederības apzināšanos Latvijai.
Pirmais šāda veida konkurss Aglonas vidusskolā tika rīkots 2005.gadā, kad Aglonā tika atzīmēta Naaizmērstules jeb Rozālijas Tabines 115.dzimšanas diena, kops tā laika konkurss ir ļoti populārs Latgales skolēnu vidū.


Написать комментарий