Latvijā parādījušies šakāļi, vēsta laikraksts

foto: AFP/Scanpix
foto: AFP/Scanpix

Kādam Jelgavas novada medniekam medības Otrajos Ziemassvētkos beigušās ar lielu pārsteigumu – aplūkojot tuvāk medījumu, par vilcēnu noturētais dzīvnieks nav bijis līdzīgs saviem sugasbāļiem. 

Šaubas apstiprināja taksidermists – nomedīts nav ne vilks, ne lapsa, bet gan šakālis, ceturtdien raksta “Latvijas Avīze”.

Iespējams, ka piepildījušās zoologu izteiktās prognozes pēc tam, kad pērn februārī Igaunijā tika nomedīts zeltainais šakālis. Zoologi tolaik izteicās, ka ļoti iespējams, ka šakāļi parādīsies arī Latvijā.

Visas ārējās pazīmes liecina, ka nomedītais dzīvnieks ir šakālis, taču jebkurš sevi cienošs speciālists to apstiprinās tikai pēc DNS analīzes vai, kā minimums, pēc galvaskausa izpētes - tā Jelgavas novada mednieka guvumu laikrakstam komentējis zoologs Jānis Ozoliņš.

Viņam bija iespēja apskatīt dzīvnieku jau nodīrātu, kā arī salīdzināt tā ādu ar vilka un lapsas kažoku. Pēc ārējiem izmēriem un ķermeņa uzbūves kustonis atbildis zeltainā šakāļa attēliem un aprakstiem literatūrā. Galējo slēdzienu pēc izskata izdarīt nevar, uzsver speciālists, tāpēc paņemti paraugi DNS analīzēm.

Zeltainie šakāļi pirms dažiem gadiem manīti Polijā, Rietumukrainā. Kopš 20. gadsimta tie apdzīvo Kaukāzu un Priekškaukāzu. Mūsdienās dzīvnieku kustībai uz ziemeļiem palīdz ceļmalas ar nobrauktajiem dzīvniekiem, kā arī atkritumu izgāztuves, jo šakāļi pārtiek no maitas un sīkiem medījumiem.

Šakāļiem ieņemt jaunas teritorijas palīdzot arī vilku izmedīšana.

 


Написать комментарий