The Washington Post: Skotijas atdalīšanās apdraud ES un pasauli

foto: politikus.ru
foto: politikus.ru

Visdrīzāk līdz ar 2015. gada sākumu Apvienotā Karaliste pietuvosies iespējamās izzušanas šķautnei.

Skotijas separātiskā valdība 2014. gada referendumā plāno panākt Skotijas izstāšanos no 300 gadus ilgās savienības ar Angliju, Ziemeļīriju, Skotiju un Velsu. Šo notikumu iespēja atrodas pie maksimālās atzīmes, kaut gan diezgan interesants ir fakts, ka Skotija grib izstāties no vienas no veiksmīgākajām ekonomiskajām, politiskajām un sociālajām savienībām visas cilvēces vēsturē, – ziņo profi-forex.org

Katrs Apvienotās Karalistes loceklis ir cieši saistīts ar citiem tās pārstāvjiem, bet tas nozīmē, ja radīsies situācija, kurā vairākums skotu nobalsos par atdalīšanos – tā tas arī notiks, tikai sekas var būt ārkārtīgi nopietnas un neparedzamas. Protams, atlikusī Lielbritānijas daļa joprojām turpina būt par vienu no ietekmīgākajiem spēlētājiem pasaules arēnā, kaut gan pēc zināma laika tās pozīcija var vājināties. Tas viss notiks tādēļ, ka pēc Skotijas iziešanas no savienības, tā zaudēs autoritāti, trešdaļu teritorijas un 5,5 milj. iedzīvotāju.

Separātistu līderu paziņojumi

Pēc savienības sabrukšanas ķēdes reakcija būs novērojama tālu aiz valsts robežām. Uz šodienu vairākuma separātistu kustību līderi visā Eiropā seko notikumu gaitai Skotijā. No separātistu puses ir saņemti daudzi paziņojumi par šiem notikumiem. Viņi solīja, ka viennozīmīgi saglabās karalieni, kā arī likumu režīmu un vienotu tirgu, valūtu un dalību ES. Tāpat separātisti sola saglabāt visas televīzijas programmas, bet tās kontroles Skotijas orgāns, dalību NATO, kura visdrīzāk dos Skotijai iespēju pievienoties kodolvalstu aliansei.

Separātistu programma izklāstīta uz 670 lappusēm, kuru jau decembrī publicēja Skotijas valdība. Jau ir skaidrs, ka atbildes uz vairākumu nopietnu jautājumu, kuri skar nodokļu režīmu, pensijas un valūtu, parādīsies ne ātrāk kā pēc referenduma beigām.
Tāpat ir izskanējuši paziņojumi, kuri apgalvo, ka iziešana no Apvienotās Karalistes dos Skotijai iespēju uzlabot savu ekonomisko un politisko stāvokli. Eksperti šo redzes viedokli uzskata par kļūdainu, jo, kas notiks, nezina neviens. 


Написать комментарий