Japānā ar pārtiku saindējušies jau 1400 cilvēki

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Japānā ar pārtiku saindējušies jau 1400 cilvēki, ziņo LETA-AFP.

Vēl otrdien tika ziņots par vairāk nekā 300 cietušajiem.

Jau vēstīts, ka saindēšanos izraisījuši saldēti pārtikas produkti, kas saturēja pesticīdus.

Visi cietušie bija ēduši valsts lielākā jūras velšu uzņēmuma "Maruha Nichiro Holdings" filiālē "Aqlifoods" ražoto pārtiku.

Japānas policija pret šo uzņēmumu sākusi izmeklēšanu, kad pagājušajā mēnesī atklājās, ka daļa saldēto produktu bija saindēta ar lauksaimniecībā izmantotu ķīmisku vielu, kas tiek lietota, lai atbrīvotos no laputīm kukurūzas un rīsu sējumos.

Mediji vēsta, ka ražotne pirmās sūdzības no patērētājiem saņēmusi jau 13.novembrī, bet produktus no tirdzniecības izņēma tikai 29.decembrī pēc tam, kad pārbaudēs tika atklāta pesticīdu klātbūtne.

Japānas patērētāju lietu ministrs nosodījis uzņēmuma vilcināšanos ar informācijas publiskošanu.

Izmeklētāji pieļauj, ka toksīns varētu būt tīšām pievienots pārtikas produktiem ražošanas gaitā, vēsta vietējā prese.

Policija sākusi nopratināt ražotnes strādniekus, sevišķu uzmanību pievēršot 81 darbiniekam, kas strādāja pakošanas telpā, kur tiek iepakoti dažādi saldētie pārtikas produkti, ziņo laikraksts "Asahi".

Tomēr vairāki darbinieki apšaubījuši šādu iespējamību, norādot, ka viņi strādā tuvu viens otram un viņu darba formām nav kabatu, tādēļ smirdīgās ķimikālijas būtu bijis grūti paslēpt.

Pārtikas ražotājs "Maruha Nichiro Holdings" līdz šim no tirdzniecības izņēmis 1,8 miljonus produktu no kopumā 6,4 miljoniem, kurus plānots atsaukt. Šie produkti nav tikuši eksportēti uz ārvalstīm. Lai gan šis Japānā nav pirmais gadījums, kad saņemtas ziņas par saindēšanos ar pārtiku, kopumā pārtikas standarti Japānā ir diezgan augsti.

Tomēr Japānas reputāciju pārtikas drošības jomā iedragāja Fukušimas atomelektrostacijas avārija, kuras dēļ tika piesārņotas lauksaimniecības platības un daudzas valstis ierobežojušas lauksaimniecības produktu importu no šī reģiona.


Написать комментарий