Apstiprināts Rēzeknes pilsētas budžets 2014. gadam

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Rēzeknes pilsētas domes deputāti apstiprināja pašvaldības budžetu 2014. gadam, kas paredz kopējo ieņēmumu apjomu 32,9 miljonu euro apmērā, bet izdevumus – 33,5 miljonu euro apmērā, ziņo Rēzeknes pašvaldības portāls

Pamatbudžeta ieņēmumos lielākais īpatsvars valsts budžeta transfertiem (mērķdotācijas un dotācijas no valsts budžeta, dotācija no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda, transferti Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto projektu īstenošanai) - 46%, kas ir 14,8 milj. euro. Būtiskākais pašvaldības budžeta ieņēmumu avots – iedzīvotāju ienākuma nodoklis šogad tiek prognozēts 12,8 milj.

euro, kas ir par 594 tūkst. euro mazāk nekā 2013. gada faktiskie ieņēmumi. Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma 2014.gadā prognozēti 814 883 euro apmērā (2% no kopējiem pamatbudžeta ieņēmumiem). Šobrīd aprēķinātā nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognoze ir par 160 tūkst. euro mazāka nekā 2013.gada faktiskie ieņēmumi. Ņemot vērā, ka Rēzeknes pilsētas pašvaldībai pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas ir vieni no zemākajiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju, lai kompensētu ieņēmumu samazinājumu, no valsts budžeta papildus tiek piešķirta dotācija 1 283 798 euro.

Pamatbudžeta izdevumi plānoti 32,4 milj. euro. Rēzeknes pilsētas pašvaldības 2014.gada prioritātes salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nemainīsies. Pamatbudžeta izdevumu sadaļā lielākais izdevumu apjoms ir izglītībai, sociālajai jomai, pilsētas infrastruktūras attīstībai. Budžeta prioritātes ir: saglabāt un attīstīt izglītības, kultūras un sporta iestāžu tīklu un to sniegtos pakalpojumus; saglabāt sociālo pabalstus maznodrošinātajai sabiedrības daļai, kā arī turpināt uzsākto Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto projektu īstenošanu, uzsākt jaunus projektus, lai attīstītu un sakārtotu pilsētas infrastruktūru.

Izglītības nozare ir nemainīga Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžeta prioritāte. Pēc valdības funkcijām izglītības nozarei tiek plānoti 10,7 milj. euro (t.sk. mērķdotācija – 4,1 milj. euro), kas ir 33% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem. Kultūrai, atpūtai un sportam – 4,9 milj. euro, kas ir 15% no pamatbudžeta kopējā apjoma. Uz šo nozari attiecināmi Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centra izdevumi, tā pakļautībā esošo iestāžu (bibliotēkas, Kultūras nams, Kultūrvēstures muzejs, Nacionālo biedrību kultūras nams) uzturēšanas izdevumi un izdevumi pilsētas kultūras pasākumiem, kopsummā – 1,8 milj. euro. Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra darbības nodrošināšanai 2014.gadā paredzēta pašvaldības budžeta dotācija – 775 tūkstoši euro. Rēzeknes pilsētas budžeta izdevumi sporta nozarei kopsummā – 1,2 milj. euro.

Ekonomiskajai darbībai paredzētais finansējums – 7,2 milj. euro, kas ir 22% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem, tiks izlietots ES līdzfinansēto investīciju projektu īstenošanai. Dotācijas kopējais apjoms pilsētas sabiedriskajam transportam 2014.gada budžetā paredzēts 654 521 euro (tajā skaitā arī zaudējumu segšanai, kas saistīti ar Rēzeknes domes noteiktajām braukšanas maksas atlaidēm pasažieru pārvadāšanai).

Pašvaldības infrastruktūras uzturēšanai 2014.gadā tiek plānots finansējums 2,7 milj. euro, kas ir 8% no pamatbudžeta kopējiem izdevumiem. Šie izdevumi galvenokārt saistīti ar pilsētas ielu, ceļu, tiltu, apgaismojuma sistēmas un kapsētu uzturēšanu. Lielākās investīcijas plānotas Zemnieku ielas, Rūpnīcas ielas un Metālistu ielas rekonstrukcijai.

Sociālajai aizsardzībai 2014.gada pamatbudžetā paredzēti izdevumi 4,1 milj. euro, kas ir 13 % no pamatbudžeta kopējā apjoma. Pārvaldes „Sociālais dienests” pārziņā esošo iestāžu un pasākumu finansējums un palīdzība maznodrošinātajiem iedzīvotājiem paredzēti 3,8 milj euro. Sociālo pabalstu izmaksai plānoti 1,6 milj. euro, kas ir 42% no sociālā budžeta kopējiem izdevumiem. 2014.gadā finansējums sociālo pabalstu izmaksai jānodrošina no pašvaldības budžeta, no valsts budžeta plānots līdzfinansēt mājokļa pabalsta izmaksas 15 % apmērā personām, kam piešķirts trūcīgas ģimenes (personas) statuss.

Ekonomiskās krīzes apstākļos, samazinoties pašvaldības ieņēmumiem, pašvaldības iespējas novirzīt līdzekļus attīstības projektu finansēšanai kļūst ierobežotas. Izmantojot iepriekšējo gadu pieredzi, Rēzeknes pilsētas pašvaldība turpinās aktīvi izmantot Eiropas Savienības fondu iespējas pilsētas infrastruktūras attīstības projektu īstenošanai.

Izvērtējot Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžeta finansiālās iespējas un projektu realizācijas termiņus, pamatbudžeta kapitālinvestīciju programmā 2014.gadam iekļauts 31 projekts par kopējo summu 11,4 milj. euro.

Rēzeknes domes aizņēmuma saistības veidojas sakarā ar investīciju projektu finansēšanu saskaņā ar Rēzeknes domes lēmumiem par līdzfinansējuma un pirmsfinansējumu nodrošināšanu no Eiropas Savienības fondiem finansētajiem projektiem, pašvaldības sniegtajiem galvojumiem pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā arī plānotajiem investīciju projektiem.

Saskaņā ar noslēgtajiem aizdevumu līgumiem 2014.gadā plānots atmaksāt aizdevumu Valsts kasei – 1 138 319 euro, no ES struktūrfondiem saņemtām priekšfinansējuma atmaksām –  9 492 742 euro, kā arī veikt procentu maksājumus 429 010 euro. Lai nodrošinātu priekšfinansējumu un līdzfinansējumu Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu, kā arī citu projektu īstenošanai 2014.gadā plānots ņemt aizņēmumus Valsts kasē 4,9 milj. euro. Rēzeknes domes kopējais saistību apmērs 2014.gadā tiek prognozēts 12,6% no pamatbudžeta ieņēmumiem (bez mērķdotācijām).


Написать комментарий